onsdag den 11. december 2013

Lene Kaaberbøl & Agnete Friis: Den betænksomme morder, 2013

I slutningen af Den betænksomme morder tog jeg mig i at ønske, at hovedpersonen, sygeplejersken Nina Borg, endelig ville møde sin skaber. Men som altid var hun også denne gang som en korkprop i vand på trods af alle odds - så vi kan nok endnu engang forvente nye eventyr fra hendes side. At det så nok bliver uden mig, er en anden sag...
Nina er i dette fjerde bind om hende flyttet til Viborg for bl.a. at være tæt på sin kræftsyge mor. I krydsklip føres vi tilbage til fire år før i Manila, Filippinerne, hvor hun deltog i redningsarbejdet efter et højhus styrtede sammen. Her har hun åbenbart fundet ud af hemmeligheden bag sammenstyrtningen, som ikke var den bombeeksplosion, som myndighederne konkluderede. Og her fire år senere er der filippinske kræfter, der forsøger at komme denne viden - og dermed Nina, men også hendes kæreste, PET-manden Søren - til livs.
Serien om Nina Borg startede fint med Drengen i kufferten  i 2008. De to næste, Et stille umærkeligt drab og Nattergalens død, var ikke noget at skrive hjem om, men Den betænksomme morder er nok lavpunktet i serien. Hvorfor Nina overhovedet skal indblandes i plottet, og at der bliver sendt to mordere den halve jordklode rundt for at gøre kål på hende, forstår jeg bare ikke. Og når jeg ikke forstår det, så går resten af bogen ligesom også fløjten. At jeg så ikke et øjeblik tror på den betænksomme morder Vincents optræden i Danmark, gør ikke sagen bedre.
Det absolut mest spændende i bogen er det, der sker mellem de tre venner i Manila, og de to forfattere kunne sagtens have lavet en rigtig god historie med de tre uden på nogen måde at have blandet Nina og Søren ind i den. De får aldrig en funktion i bogen som andet end boksebolde - og egentlig virker det som om der ikke rigtig er mere at hente i de to karakterer.
Oplevelsen af bogen bliver så meget mere ærgerlig, når jeg jo ved, hvor godt i hvert fald Lene Kaaberbøl både kan skrive og konstruere fremragende plots i hendes historiske krimiserie om lægedatteren Madeleine Karno. Så tag, kære læser, meget hellere at nyde Solo-Kaaberbøl i Kadaverdoktoren og Det levende kød fra 1890'ernes Frankrig end sekundavarerne om Nina Borg fra 2010'ernes Danmark.
*1/2  
(People's Press, 283 sider. Udgivet 11. november 2013)
Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk


Ingen kommentarer:

Send en kommentar