tirsdag den 3. december 2013

Stephen King: 22.11.63, 2013

Det vil være synd at sige, at den nu seksogtresårige Stephen King gennem sit snart fyrre år lange forfatterskab har været minimalistisk i sin skrivestil. Det er et af Kings mange tricks, at han lader sine overnaturlige elementer udspille sig i en verden, som han har bygget ekstremt realistisk op ved hjælp af mange ord og detaljer. Ved hjælp af den realisme er han så i stand til at få sin læser til at acceptere det overnaturlige.
Det gælder også i denne bogs tilfælde, hvor gymnasielæreren Jake Epping fra en af Kings provinsbyer i Maine via en tunnel i tiden er i stand til tage tilbage til 1958. Jakes ven, den lungekræftramte diner-bestyrer Al, som har fundet "kaninhullet" i sin diner, overtaler Jake til at slå sig ned i 1958 for at arbejde henimod at forhindre Lee Harvey Oswalds attentat på John F. Kennedy i 1963. Men fortiden har sit eget liv og lader sig kun meget nødig ændre. Og hvis man ændrer på fortiden, hvad fører det så med sig - noget endnu værre?
Som altid er det en fornøjelse at læse Stephen King, både fordi han i den grad formår at vikle læsere ind i den verden, han beskriver, og fordi han skriver med så fri hånd, at sproget flyder. King er nok noget at det nærmeste jeg kommer til at føle, at jeg får læst højt i stedet for selv at læse. Men 864 sider er langt, og denne gang syntes jeg, at der måske godt kunne være skåret mindst hundrede sider af bogens midterdel uden det store tab. Ved andre af Kings bøger i den størrelsesorden har jeg derimod bare gerne villet have mere.
Hele scenariet med ændring af fortiden er ekstremt pirrende, og King har om nogen evnen til at fortælle sådan en historie, så den bliver til skinbarlig virkelighed. Men for en sjælden gangs skyld synes jeg, at King slipper lidt for nemt om det i slutningen af bogen, hvor han igen er i Maine. Jeg kan ikke sige mere uden at afsløre for meget, men læs endelig selv. For det er alt i alt endnu en god bog fra King på trods af det.
***1/2 
(Hr. Ferdinand, 864 sider. Udgivet 22. november 2013. Oversat af Alis Friis Jespersen fra engelsk: 11/22/63, 2012)
Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Information, Berlingske, og Jyllands-Posten (abon.)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar