mandag den 30. december 2013

Tore Kvæven: Hård er mit lands lov, 2013

I år 1010 ligger det norske skib Havjærven ved Tiberens bred i Rom med 140 mand ombord - en blanding af røvere og retskafne mænd. Togtet på vej dertil har været tyndt. Kun handelen ser ud til at gå godt. Men mændene er sultne efter mere og længes efter at bruge deres kræfter.
Nordboen Ulfr med de isfarvede øjne og det benhvide hår går om bord med et bestemt formål. Han vil have Havjærven og vikingerne gennem Serkland (Spanien) og dybt ind i Blåland (Afrika), hvor ingen hvid mand har været før. Men som rejsen skrider frem, og vikingerne kommer dybere og dybere ind i Afrika, finder de ud af, at ikke alle fjender kan slås ned med økser og sværd.
Det er storslået. Tore Kvæven formår at fremstille et fint persongalleri af både gode personligheder og mere arketypiske figurer i sit tænkte vikingetogt op ad Congofloden, hvor dagsordenen fra lederen Ulfrs side viser sig at være en noget anden, end den han lagde frem for besætningen, da han overtog togtet i Rom. Mødet mellem de blege men bomstærke og seje vikinger og den tropevarme flod i junglen, som de sejler op ad i jagt på guld, giver gode modsætninger og stærke billeder.
Det er en voldsomt barsk bog, hvor blod, tarme og afhuggede lemmer flyder både på bådens dæk og Blålands støvede jord. Kvæven giver da også Cormac McCarthy og hans Blodets meridian credit for inspiration. Ikke en bog for sarte maver...
Men er du til gode røverhistorier, rejsebeskriverlser, drab, gamle maskuline dyder og rænkespil, så er Hård er mit lands lov et rigtigt godt valg til femhundrede siders drabelig underholdning. Flot bog!
****  
(Rosenkilde & Bahnhof, 512 sider. Udgivet 26. august 2013. Oversat af Lene B. Sørensen fra norsk: Hard er mitt lands lov, 2011)
Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar