torsdag den 28. juli 2011

Juli Zeh: Corpus delicti - en proces, 2011

Engang midt i århundredet er Tyskland forvandlet til et diktatur - et sundhedsdiktatur, der bygger på og kaldes for "METODEN". Alle skal aflægge rapporter til staten om søvn og ernæring, alle har en chip indopereret i overarmen, man kan dømmes for rygning eller alkoholindtagelse, og kys anses som en vederstyggelighed pga. forurening af mundfloraen.
METODEN er den menneskelige fornufts sejr over sygdom og smerte, og støttes også af den  34-årige biolog Mia Holl, mens hendes bror Moritz begik selvmord i fængslet efter en anklage om Metodefjendtlig aktivitet og drab. Han troede på følelse og den frie vilje og argumenterede gerne for det. Dette efterlader Mia med savn og anfægtelser om METODENS perfekthed. Og det kommer til at koste...
Ingen tvivl om at Juli Zeh vil noget med sin roman. Det går faktisk hen og bliver for meget og for fortænkt. Al handling er nærmest kun afsæt for filosofiske og samfundsteoretiske diskussioner og overvejelser. Bogen opererer hele tiden med diskussioner om modsatrettede begreber: Tvang/Fri vilje, fornuft/følelse, samfund/individ og krop/ånd.Og lidt poppet kan man næsten sige, at Corpus delicti bliver for meget ånd stoppet ind i for lidt krop.
Juli Zeh har helt sikkert fat i noget rigtigt i bogen. Hun skriver på mange måder både godt og klogt, men det er som om, at fundamentet mangler i bogen. Her havde jeg nok heller læst et essay af Zeh om den udvikling, som hun ser, end en ubalanceret roman. Hvor meget sympati jeg end har for hendes budskab.
**1/2
(Samleren, 249 sider. Oversat af Hanne Lund fra tysk: Corpus Delicti. Ein Prozess 2009)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar