tirsdag den 12. juli 2011

Niccolò Ammaniti: Velkommen til festen, 2011

Det er det skinbarlige italienske vanvidscirkus her i Berlusconis tidsalder, der udspiller sig i Niccolò Ammanitis tredie bog på dansk, Velkommen til festen. En fest som en stenrig forretningsmand afholder for alle, der "er noget" i Italien.
Her er botoxbabes med ballonbabser, storhedsvanvittige rigmænd, storskrydende nulliteter kendt fra TV, alle klassens dumme svin og tyraner, der nu styrer Italien - og ikke mindst den berømte forfatter Fabrizio Ciba, der både kan tale sig fra og til alt, og lederen af satanistkulten "Abaddons uhyrer", Mantos, der under dække er til festen sammen med samtlige sine tre tilhængere om en frygtelig plan...
Som antydet får den på alle tangenter i Velkommen til festen. Vanviddet har ingen grænser, og ingen, absolut ingen, skånes i det ragnarok af en ekstravagant fest, som udspiller sig. Det er sindssygt, og det er sindssygt underholdende!
Af en eller anden grund er det indtil videre kun Weekendavisen, som har anmeldt bogen. Den er skrevet af en af Italiens mest kendte forfattere, som på dansk indtil videre kun har fået udgivet de to mere sociale romaner Jeg er ikke bange og Herrrens mark, hvor slutningen i den sidstnævnte peger frem mod, at der er en god portion galskab gemt i Niccolò Ammaniti. Hvis man er rigtig godt orienteret i aktuelle italienske samfundsforhold, er der helt sikkert langt mere guf i Velkommen til festen, end jeg har kunnet opfatte. Men under alle omstændigheder er det en fornøjelse at have bogen med i ferietasken - når man har lyst til at få et godt grin helt ude på kanten af overdrevet.
Ikke noget at sige til at der til allersidst står: "Intet dyr har været udsat for mishandling eller er blevet såret under udarbejdelsen af denne bog". For ellers bliver ingen eller intet skånet i denne pragtfulde satire over Italien anno Berlusconi..
****
(Gyldendal, 325 sider. Oversat af Cecilia Jakobsen fra italiensk: Che la festa cominci, 2009)

2 kommentarer:

  1. Mit kendskab til moderne italienske forfattere begrænser sig til Baricco; så lidt ny inspiration er dejlig! Det er som med afrikanske forfattere, hvor jeg til tider undrer mig over, at de ikke oversættes til dansk - men muligvis går for meget tabt, hvis man ikke kender forholdene. Men denne får fantastiske anmeldelser i den franske presse - nu skal den bare lige udkomme i paperback (ellers er det 20 EUR!), og så skal jeg læse den!

    Men jeg kunne selvfølgelig starte med de to tidligere - men jeg venter :-)

    SvarSlet
  2. Læs MEGET gerne både "Jeg er ikke bange" og "Herrens mark". Begge bøger er både morsomme, solidariske og rørende skildringer fra Italiens nederste samfundslag - mens "Velkommen til festen" oppe i den absolutte elite.
    Alle er bestemt anbefalinger værd - så bare se at komme i gang!

    SvarSlet