fredag den 22. juli 2011

Paul Schrader: Taxi Driver, 1976 [Filmmanuskript]

Det er en del år siden, jeg sidst så Taxi Driver med Robert De Niro og den dengang kun trettenårige Jodie Foster. Og jeg opdagede for nylig manuskriptet i min reols gemmer og tænkte, at det kan da bruges til julis opgave i "Bogklubben mener"s Bogudfordringen 2011, som lyder på et drama/teaterstykke. Her må filmmanuskripter da være en del.
Og det er svært at læse Taxi Driver uden at se Robert De Niro for sig som taxachaufføren og sociopaten Travis Bickle i New Yorks depraverede gader. Når man som jeg har set filmen mindst 5-7 gange vil stemningen sikkert altid sidde sikkert i én, og at læse manuskriptet giver endda nogle yderligere forklaringer til personen Travis, selvom filmen, som det mesterværk det er i høj grad er, taler for sig selv og fortolker manuskriptet perfekt.
Men det er spændende at læse de noter, der er til de forskellige episoder og personer i manuskriptet. F.eks at Betsy som alle pæne piger er opdraget til ikke at fornærme sin date og derfor går med, da Travis inviterer hende med ind i biografen for se en pornofilm. Eller den smarte våbenhandler Andy, som i noterne karakteriseres som typen, der i high-school altid havde gang i forretninger med lodsedler - og senere stoffer og nu håndvåben. Og ikke mindst noterne om Travis' syge indre liv.
At læse en film - en film man har set som film - kan være en opdagelse i nogle kroge, som man måske ikke fandt ud af ved at se selve filmen i instruktørens fortolkning. Jeg har i hvert fald bestilt filmen hjem via bibliotek.dk for at gense den. Og jeg glæder mig mig endnu engang til at se Travis' indestængte raseri og umodenhed.
****
(Faber and Faber, 1990. 89 sider)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar