mandag den 25. juli 2011

Amos Oz: Scener fra en landsby, 2011

Amos Oz portrætterer i Scener fra en landsby en lille landsby i det nordlige Israel i en række noveller, som tilsammen egentlig mere er en roman med landsbyen Tel Ilan som "hovedperson" end de hovedpersoner, der er i hver af de otte noveller.
Alle historierne har det til fælles, at de handler om mennesker der bliver skubbet mere eller mindre ud af deres faste rytmer i en by, der er under forandring fra et lille stillestående samfund til en by, der ved at blive forvandlet til en slags sommerhusby for velhavende byboere. Alting er tilsyneladende under forandring i Tel Ilan - selv de fastboende beboere. Men her hører lighederne også op. For ikke alt der sker for historiernes personer er helt ligetil: Arieh Zelnik og hans gamle mor der opsøges af en mere end familiær advokat, det tidligere Knessetmedlem Pesah Kedem der hører nogen grave under huset hver nat, eller ejendomsmægleren Jossi Sasson der er interesseret i at købe et af byens gamle huse men nok selv bliver erobret.Den humoristiske perle er beskrivelsen af den 86-årige Pesah Kedem og hans umådelige knarvorenhed og brokkeri over alt og alle og hvad som helst i novellen De gravende. Skøn fortælling.
Rigtig god bog, som både er velskrevet og underholdende. Den har træk af det absurde, men er alligevel solidt bundet i en helt almindelig hverdag i et Israel, der som altid er under forandring - både i det store og det små. Og med små hints til den helt store israelsk situation (som Oz er meget engageret i) og med små selvironiske kommentarer til sin egen forfatterrolle.
***1/2
(Gyldendal, 252 sider. Oversat af Hanne Friis fra hebræisk: לגעת במים, לגעת ברו)  
Se også min anmeldelse af Amos Oz' Vers om livet og døden

1 kommentar:

  1. Dejlig blog, fede billeder ♥
    Håber at du vil blive fast læser af min blog!

    fryns.blogspot.com
    xxx

    SvarSlet