søndag den 13. januar 2013

Ulrik Langen: Det sorteste hjerte - historien om et dybt fald i enevældens København, 2012

I slutningen af 1700-tallet levede der i København en te- og porcelænshandler Michael Brabrand, som fik rodet sig ud i nogle voldsomme konflikter med det herskende system. Michael Brabrand hørte til dem, som følte, at lavsvæsen og andre restriktioner begrænsede initiativ og udfoldelsesmuligheder. Da han samtidig var en stridbar og rethaverisk person, fik han rodet sig ind i et større antal retssager. Og de fjender han skabte sig var desværre ikke for ham hvem som helst. En grum historie om ytringsfrihed og magtmisbrug - og måske stadig aktuel...
Historieprofessor Ulrik Langen var makker med Peter Henningsen om at skrive den fremragende bog om København i 1700-tallet Hundemordet i Vimmelskaftet, men også alene er Langen en fantastisk god formidler af sin forskning i den noget smallere men ligeså interessante Det sorteste hjerte. Det kræver evner ud over de sædvanlige at kunne gøre en historiefaglig gennemgang af et retsforløb mod en ukendt te- og porcelænshandler i 1790'erne til en faglitterær bestseller, men det er Langen absolut mand for. Spændende, spændende.
Men bogens tema er også eviggyldigt: Borgerens løben panden mod magtens mur, hvorefter magtens bruger alle midler til at knuse og undertrykke ham ved hjælp af dertil indrettede magtmidler og institutioner. Og i Brabrands tilfælde, at få ham til at holde sin kæft!
Fremragende stykke historie og ikke mindst historiefortælling - meget, meget underholdende. Især i betragtning af hvor få faglitterære bøger, jeg læser, kan Det sorteste hjerte godt gå hen og blive en af årets faglitterære bøger for mig.
****   
(Politikens forlag, 284 sider. Udgivet 4. september 2012)
Se mere på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra PolitikenInformation og Berlingske

2 kommentarer:

  1. Hej Michael. Denne bog lyder meget interesseant, og en god anmeldelse du har skrevet. Da jeg selv bare elsker historiske fortællinger, og i særdeleshed fra København ryger denne på min læseliste :) Kan desuden se du linker til min blog fra din side, tak for det. Håber da det vil skabe lidt besøgende :)

    SvarSlet
  2. Held og lykke med de besøgende. De skal nok komme hen ad vejen.
    Og du kan roligt sætte "Det sorteste hjerte" på læselisten. Den er - efter min mening, som du har set - rigtig god!

    SvarSlet