torsdag den 10. januar 2013

Peter Asmussen: Det Der eR, 2012

Renate bor med sin mand Herman og deres børn Tino og Maike i lejlighed i Østberlin i årene 1987-89. Hun har på en arbejdsrejse til København mødt en dansk mand, Tom, som hun har forelsket sig i og nu skriver sammen med via en kontakt på ambassaden.
Renates breve er korte og lidt længere optegnelser fra hendes hverdagsliv. De handler om de helt nære ting: Hende selv, familien, naboerne og små og større oplevelser og betragninger. Samtidig er der en historie ellet et plot bagved, som træder mere og mere frem, efterhånden som bogen skrider frem, nemlig forholdet til Tom, som jo kun lever i bogen i kraft af det, som Renate skriver til ham.
Det Der eR er en af 2012's små men kostbare danske perler! Den form, som bogen er skrevet i, har jeg ofte syntes, var lidt kunstig og påtaget, men her fungerer den perfekt. Renates optegnelser virker skrevet i sammenhæng fra Asmussens hånd - og ikke, som jeg ofte har det med denne form, som stumper taget op af skrivebordsskuffen sat sammen til lejligheden.
Alle Renates "stumper" passer ind i helheden og er samtidig hver for sig fra rigtig gode til mere eller mindre geniale, som f.eks. den hvor det kunstige ben er sat til storskrald. Den er både godt set, rørende og en fortælling om historiens gang og DDR's kommende forlis - altsammen på tre linier!
Skøn lille bog, som jeg vil anbefale som det nok bedste danske stykke "Wendelitteratur". Poetisk og guld værd.
*****
(Gyldendal, 132 sider. Udgivet 11. oktober 2012)
Læs mere på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken, Berlingske og Information

2 kommentarer:

  1. Åh, nu ønsker jeg mig den bare endnu mere!

    SvarSlet
  2. ...og hvis vi var på gaver sammen, ville jeg give dig den!!!

    SvarSlet