onsdag den 30. januar 2013

Ny skønlitteratur - februar 2013

Efter et par måneders pause starter jeg igen op med at se på, hvad der kommer af ny skønlitteratur i den kommende måned.
Februar 2013 har for mig at se ikke nogen oplagte "must read kandidater", det skulle da lige være nordmanden Erlend Loes roman Fvonk, som handler om en mand ved navn Fvonk, der pga sin fyring er ensom og ulykkelig, lige indtil han får en helt speciel logerende boende - nemlig landets statsminister Jens! Den skulle komme 28. februar. Jeg håber, at Loe har strammet op til den standard, han kan præstere efter de sidste lidt halvsvage Stille dage i Mixing Part fra 2010 og ikke mindst L fra 2008.
Hvis vi bliver lidt nordpå, kommer de svenske søstre Camilla Grebe & Åsa Träff d. 26. med Før du døde, deres tredie bog om psykologen Siri Bergman.Siri finder i dette bind en kobling mellem hendes samler Stefans selvmord og et brutalt og uopklaret mord i en park i Stockholm. Især den første bog, søstrene skrev om Siri, Jeg ser dig var god.
Og så kan jeg jo ligeså godt blive i krimi- og spændingsgenrerne: Steffen Jacobsen (Passageren) udgiver 5. februar sin fjerde bog Trofæ, som denne gang har at gøre med bizarre forlystelser i de høje kredse, som fører til et samarbejde mellem to ensomme ulve for at opklare sammenhængene, før de selv bliver jagede i samme høje kredses menneskesafari...
Tyskeren Oliver Bottini kommer med sin nye krimi I fædrenes fodspor (8.2). Det er den tredje bog i serien om kriminalkommissær Louise Boní. En - ifølge forlaget - "tankevækkende og atmosfærefyldt krimi om identitet, hjemstavn og hævn".
Den danske litteratur i februar er især præget af lyrikkere. Den bog, jeg nok først og fremmest kunne tænke mig at se på, er Morten SøndergaardFordele og ulemper ved at udvikle vinger (28.2). Her fortsætter han linien fra sit ordapotek og tager de ti ordklasser under kærlig og nysgerrig behandling.
I den anden ende af måneden udgiver Pablo Llambías sin Hundstein (1.2), der er en fortsættelse af hans Monte Lema. Samlingen består af firehundrede sonetter om det at være forfatter.
Endelig i den mere lyriske ende er der Niels Frank og Nellies bog (15.2). Det er ikke digte, men en monolog, hvor Nellie er hovedperson og pennefører. Han fortæller på sin egen tummelumske og mildt sagt akavede måde om sit liv hos onkel Benn (eller er det Bent?) og tante Hellen (eller er det Ellen?), som bor i USA. Men man forstår aldrig helt, om Nellie fortæller sin historie som den er, eller om den hjemsøges af de mange film han ser, og af hans rige- eller rettere - overgearede indre liv.
Det sidste stykke med dansk skønlitteratur denne gang er Erik Juul Clausen og hans spion-, røver- og fantasyroman Spionen fra Atlantis. Den kom egentlig i 1985, men bliver nu genudgivet, og forlaget Hovedland har været så venlige at have sendt mig et eksemplar, så jeg håber, at du kan se min anmeldelse her på bloggen på udgivelsesdagen 7. februar. Normalt ikke en bog jeg med mine præferencer umiddelbart ville snuppe på hylden, men jeg glæder mig til at læse den...
Til sidst lidt lokalt faglitteratur, nemlig et portræt af min hovedgade: Istedgade, København V. Den 1. februar udkommer Istedgade - porten til Vesterbro af Hanne Fabricius. I bogen fortælles der bl.a. "om gadens udvikling, etableringen af Hovedbanegården og pesthuse, besættelsestiden, lommetyvene, forlystelserne, de prostituerede, og de mørke sider med stoffer, hjemløse og porno. Derudover får man som læser også et nuanceret billede af gaden, med fremdriften af cafeer og digtere og man møder nogle af de farverige personligheder, der altid har boet i dette, deres yndlingskvarter..."

Som sædvanlig kan dette indlæg måske få suppleringer hen ad vejen. 
Se nyere/tidligere indlæg om kommende bøger

Ingen kommentarer:

Send en kommentar