tirsdag den 4. december 2012

Ferdinand von Schirach: Sagen Collini, 2012

Sagen Collini bliver kaldt en krimi på forsiden af bogen, og ordet "kriminalroman" er da også bogens danske undertitel. Den tyske udgave har derimod undertitlen "roman", og det er da også i langt højere grad det, som bogen er. For en krimi er det ikke, da forlagene efterhånden bruger dette ord i flæng om alle bøger, hvis der bare er optræk til en lovovertrædelse i dem. Man appellerer til det tilsyneladende umættelige krimisegment på mere eller mindre falske præmisser om at købe bøger som krimier, også uden at de egentlig er det. Nå, surt opstød forbi. For bogen er der bestemt ikke noget galt med.
Den italienske indvandrer Fabrizio Collini har levet et stille og normalt liv i Berlin i 34 år, indtil han en dag dræber en ældre forretningsmand yderst brutalt. Den unge og nyuddannede forsvarsadvokat Casper Leinen bliver beskikket som forsvarer for ham på sin første sag. Men Collini ønsker ikke at blive forsvaret, og vil under ingen omstændigheder ud med sit motiv.
Desuden opdager Leinen, at den myrdede er bedstefar til hans bedste barn- og ungdomskammerat - en mand som han har holdt af og holdt til hos gennem mange år. Det fører til et dilemma, som får ham til efterforske sagen på egen hånd. Og det bliver efterforskning, som fører tilbage til den tyske hærs fremfærd i Italien under 2. verdenskrig.
Det er en lille og kompakt bog med masser af indhold, som Ferdinand von Schirach har skrevet om den arv, som Tyskland slæber med fra sin nazistiske fortid - om brutale bødler som andre kender som elskelige bedstefædre. Og hvilken betragtning man skal lægge på disse personer, som indeholder begge sider.i deres bagage. Kan Leinen aflægge sin loyalitet som semifamiliemedlem til den myrdede, da han skal være forsvarsadvokat for morderen?
Meget spændende og velskrevet retssalsdrama, som Schirach har alle forudsætninger for at skrive, både fordi han selv er forsvarsadvokat og som barnebarn af Baldur von Schirach,den øverste leder af Hitlerjugend fra 1933-40 og gauleiter for Wien 1940-45.
****
(Gyldendal, 161 sider. Udgivet 18. oktober 2012. Oversat af Anneli Høier fra tysk: Der Fall Collini, 2011)
Læs mere på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelse fra Politiken og Die Zeit (tysk) 
Læs interview med Ferdinand von Schirach fra Die Zeit (på tysk)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar