Har man på forhånd læst eller hørt om besøgendes oplevelser i Nordkorea med evindelige rundvisninger i ledsagelse af en officiel guide og en tolk på mindesmærker, skoler og lignende, byder Giacobbes bog ikke på de store nyheder. Den absurd hjernevaskede version af Nordkorea og ikke mindst "Den store leder" Kim Il-Sungs guddammelige status er hørt før. Men Maria Giacobbe tilsætter lige nogle vinkler og sidehistorier, så bogen er værd at læse.
Da hun ankommer til Pyongyangs lufthavn præsenterer hun sig som "novel writer". Det misforstås - uigendriveligt - som at hun er nobelprismodtager, og hun får herefter status af æresgæst med bl.a en invitation til middag med Den store Leder til følge. Desuden gør hun sig nogle tanker om den ekstreme barnliggørelse både af befolkningen men også af de internationale symposiedeltagere, der på hver deres måder betragtes som grupper, som intet kan på egen hånd og må føres af faste hænder.
Er En europæer ved den store Kims hof så en god bog? Ja, den er interessant som et billede af et Nordkorea, som nu i generationer har hjernevasket sig selv med hensyn til sin selvopfattelse og med forsøg på at hjernevaske resten af verden. Men også nej, den bringer stort set ikke noget nyt til det billede af Nordkorea, som ikke har været på banen før. Og så er der noget der undrer mig: Hvorfor har Mara Giacobbe dog ventet næsten tredive år med at udgive sin historie? Den ville have haft større ret, hvis hun havde udsendt den for mange år siden.
(Gyldendal, 162 sider. Udgivet 30. september 2013. Oversat af Thomas Harder fra italiensk: Un´europea alla corte del Gran Kim)
Læs anmeldelser fra Jyllands-Posten (abon.)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar