fredag den 4. februar 2011

Jason Lutes: Berlin, en by af sten, 2005

Berlin, en by af sten er først og fremmest et portræt af Berlin i årene 1928-29, da byen var det intellektuelle og kunstneriske centrum i Europa, få år før denne position blev lagt i ruiner af nazisternes magtovertagelse i 1933.
I toget til Berlin, hvor hun er på vej til at studere på kunstakademiet, møder Martha Müller journalisten Kurt Severing. De taler sammen og skilles igen i Berlin. Bogen følger både dem, hvis veje støder sammen igen, og flere andre personer i Berlin for at danne det billede af Berlin her i slutningen af tyverne.
Tegningerne er vældigt gode, meget detaljerede og udtryksfulde og må alene have givet et kæmpearbejde med at researche sig frem til alt fra bybilleder, tøj og helt ned til salt- og peberbøsser. Og det går igen både i beskrivelsen af handlingsforløb og samfundsbeskrivelsen, hvor det politisk spændte Tyskland midt mellem verdenskrig og nazisternes magtovertagelse er beskrevet meget stemningsfyldt og detaljeret. Vældig flot.
Hvis jeg skal kritisere noget ved bogen, er det, at man ikke rigtig kommer helt ind under huden på nogen af personerne. Bogen er lavet som et portræt af Berlin og bruger nogle karakterer til at gøre det. Det mærkes, at det har været det, der er vigtigste for Jason Lutes, ikke at lave dybdepsykologiske portrætter af sine personer. Det bliver som om, at der hele tiden er noget, som vi ikke får fod på med disse mennesker. Og det kom jeg til at savne. Men absolut læseværdig for sine tegninger og sit billede af en epoke i Berlins historie.
***
(Carlsen, 213 sider. Oversat af Per Vadmand fra engelsk: Berlin, City of Stones 2001)

Se også min anmeldelse af anden del af serien: Berlin, En by af bly, 2010

Ingen kommentarer:

Send en kommentar