søndag den 20. februar 2011

Chimamanda Ngozi Adichie: En halv gul sol, 2007

Jeg må da vel nok sige, at det har været en stor februar måned på læsefronten indtil videre: Alle stjernebedømmelser på tre stjerner og derover har været i spil - og nu er den så helt oppe at ringe igen for anden gang i træk. Usædvanligt, men det havde jeg altså også mere eller mindre forventet med denne bog!
For endnu engang tager Chimamanda Ngozi Adichie mig med storm, denne gang med En halv gul sol fra 2007 om Biafras korte og meget barske historie i slutningen af tresserne.
Uha, den er altså svær at give et kortfattet resumé af, uden at det enten bliver helt uden nuancer - eller at selve referatet kommer til at fylde et par A4-sider. Kort fortalt er det det de to meget forskellige tvillingesøstre Olannas og Kainenes færd gennem tresserne vi hører om. Olanna er den meget smukke og varme søster, der starter en karriere som sociolog på universitetet i Nsukka, hvor kæresten Odenigbo også er ansat som matematiker. Fra livet i den højere middelklasse fører krigen til livet som flygtninge, der piller meget glans af de to håbefulde unge mennesker. De har også Ugwu, deres houseboy, som er en meget central person i bogen. Han er fra landet, lærevillig og lærenem og tretten år i starten af bogen.Den anden søster Kainene er den en del mindre kønne, noget kantet både fysisk og psykisk og en benhård forretningskvinde, som den hvide engelske journalist Richard forelsker sig i. For Kainene er det mere valg end nødvendighed, der gør, at hun drages ind i historien og i krigen.
Som sædvanlig i Chimamanda Ngozi Adichies bøger er der mange temaer i spil. Her er det selvfølgelig først og fremmest emnerne Biafra og begrebet krig, der er centrale. Og det er den kvindelige og hverdagsagtige vinkel på krig, der tale om - ikke soldaterliv og strategi. Det er livet, der ændrer sig fra servering af rigelig mad og drinks i de hyggelige stuer - og til at skulle stå i køen efter pulveræggeblomme ved nødhjælpsuddelingen. Men også "gamle" travere tager Adichie op igen, forholdet mellem den rige vestlige verden og det stereotype billede, vi har af Afrika og afrikanerne.
Det er en gribende og intens roman om en glemt krig, som er et stort sår i Nigerias historie. Man regner med at mellem to og tre mill. mennesker døde, ikke mindst børn pga. sult. (Mange lidt ældre læsere kan sikkert huske begrebet biafrabarn). Samtidig er det en nærmest umulig opgave, som Adichie har løst mesterligt, at skrive en varm, livsbekræftende bog, der på trods af hendes familiemæssige historie (mange fra hendes egen familie døde under krigen) har skrevet en bog, som ikke fordømmer nogen, hverken bødler, voldtægtsmænd eller lignende. Det nærmeste, man kommer en fordømmelse, er af den vestlige støtte til Nigeria - der selvfølgelig havde baggrund i penge - nemlig olieressourcer!
Fantastisk flot bog, som kommer til at ligge at skvulpe meget længe i mit lille grødfad!
*****
(Gyldendal, 495 sider. Oversat af Susanne Staun fra engelsk: Half a Yellow Sun, 2006)
Læs også mine anmeldelser af Chimamanda Ngozi Adichies Lilla hibiscus og Det du har om halsen.

2 kommentarer:

  1. Nogle måneder er bare vellykkede læsemåneder - og andre lidt mere middelmådige.

    Jeg er vist lidt indimellem for februar, men samler netop op til dejligt læsestof, når jeg på søndag tager en måned til Afrika for bare at slappe af!

    Med din anmeldelse og efter hendes novellesamling må det så være NU, at der skal hul på den - jeg er sikker på, at jeg ikke bliver skuffet!

    Det er ret imponerende, hvor mange af de nyere afrikanske forfattere er kvinder faktisk.

    SvarSlet
  2. God fornøjelse, både med Adichie og med Afrika!
    Alt efter hvor du skal hen på kontinentet, kan du måske finde læseinspiration fra mit "litterærlige verdenskort"...
    Du kan finde det på:
    http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&msid=211335133569284406381.00044a85bf8f9d09378ef&t=h&z=2

    SvarSlet