tirsdag den 28. september 2010

Chimamanda Ngozi Adichie: Det du har om halsen, 2010

Hun skriver altså tæskegodt, Chimamanda Ngozi Adichie! Det virker så legende let, så det ikke kan være andet end et skrivetalent af de helt fænomenale. Af de tolv noveller, som er med i Det du har om halsen er der kun et par stykker, som jeg ikke fandt så interessante igen. Resten har saft og kraft og gods i sig til både at nyde under læsningen og til at gnave sig ned i bagefter.
Den absolutte hovedvinkel i novellesamlingen er den kvindelige, og det er om drømmen om Det forjættede Land, USA. Og drømmen støder ofte frontalt ind i virkeligheden, enten ved mødet med den amerikanske virkelighed - eller det overhovedet at komme dertil. Men der er også noveller om nigeriansk virkelighed. Om en brors nedbrydning i den nigerianke fængselsverden og om Biafrakrigen. Og så er der den ret morsomme historie om workshoppen i afrikansk litteratur med forfattere fra hele "Det sorte Afrika", der arrangeres af en britisk professor, som anser sig som en langt større ekspert på afrikansk virkelighed og levemåde end de forfatterne, som er med på workshoppen.
Novellerne er rørende, tankevækkende, uhyggelige, morsomme, pinefulde (sæt selv flere ord på når du har læst dem). Og så er de som sagt så velskrevne, og hammergodt oversatte af Susanne Staun, at det bare er en fryd!
(Originaltitel: The Thing Around Your Neck, 2009)
****1/2
Se også min anmeldelse af Adichies Lilla hibiscus og En halv gul sol

Ingen kommentarer:

Send en kommentar