fredag den 10. september 2010

Ari Folman & David Polonsky: Vals med Bashir, en krigshistorie fra Libanon, 2010

Den israelske filmmand Ari Folman var 19 år i 1982, da han var soldat i den israelske hær under invasionen i Libanon, der bl.a førte til de to massakrer i flygtningelejrene Sabra og Shatila i Beirut, foretaget af de lokale kristne falangister med billigelse af den israelske forsvarsminister Ariel Sharon. Folman var med ved invasionen og i Beirut under massakren - men kan intet huske. Intet undtagen en drømmestump.
Bogen og filmen, som bogen er skabt efter, beskriver Folmans jagt på sin hukommelse, der langsomt falder på plads under samtaler med tidligere soldaterkammerater, venner, eksperter i krigstraumer og øjenvidner til krigen og massakren. Og efterhånden afdækkes Folmans grund til at have slettet sine erindringer.
Det er voldsomt stærk læsning! Både i den erkendelsesproces som Folman gennemgår, men også i beskrivelsen af krigen som det yderste udtryk for menneskelig vanvid. Tegningerne af Polonsky giver desuden et næsten dokumentarisk billede af de situationer, som forekommer i bogen - og er fantastisk flot tegnet. Det er en bog (og en film) som burde læses og ses af enhver som hylder krigen som magtmiddel. Meget, meget stærkt!!!
****
(Originaltitel: Waltz with Bashir, 2009)

BONUS:
Wikipedias artikel om massakrerne i Sabra og Shatila.
Politikens interview med Ari Folman ved premieren på Waltz
with Bashir

Ingen kommentarer:

Send en kommentar