mandag den 13. september 2010

David Mazzucchelli: Asterios Polyp, 2009

Asterios Polyp er skrivebordsarkitekt, egocentrisk og højt anerkendt, men har aldrig fået opført noget han har tegnet. Han underviser på universitetet, er fraskilt og fylder 50 den aften, da lynet slår ned i hans ejendom og hans lejlighed udbrænder. Han har lidt penge med og køber en billet til Greyhoundbussen til et tilfældigt sted, og starter et nyt liv som mekaniker hos Stiff i den lille by Apogee et sted i USA.
Der fortælles om Astorios' hans nye enkle americanaliv hos Stiff og Ursula og deres søn Jackson, og i tilbageblik om hans tidligere liv og ikke mindst om hans ægteskab med Hana hvis primære rolle var at fungere som spejl for Astorios' egen fortræffelighed. Men også om hans imaginære, men meget virkelige, samtaler med tvillingebroren Ignatius, der døde ved deres fødsel.
Grafisk er Astorios Polyp et mesterværk, der veksler mellem mange tegnestile, som alle har deres egen funktion. Alle personer har deres egen skrift til replikker, som også understreger personlighederne, og i det hele taget er der guf at hente i bogen billeder. Historien er nok så noget mere "flad", selv om den er interessant og tager det evige og meget amerikanske tema "at starte forfra" op og faktisk gør det godt. Men den er ikke uforglemmelig, og jeg synes aldrig at jeg fik mine egne følelser på spil under læsningen om Asterios.
***

Ingen kommentarer:

Send en kommentar