onsdag den 22. september 2010

Jacob Berner Moe: Gloria, 2010

Først skrev han Vandel, om en by hvor han selv har boet som barn, og nu har Jacob Barner Moe, som også er ekstern konsulent i kommunikation for Folketingets Ombudsmand, skrevet en bog om Aksel, som er ansat i Nævnet for Offentlige Klager. Og begge dele har nok været med til at gøre hans historier mere ægte.
I Gloria har juristen Aksel tidligere sammen med sin samlever Anne Mette i en årrække fungeret som aflastningsfamilie for pigen Gloria, som efterhånden er blevet sytten år. Glorias mor, narkoman og prostitueret, er ved bogens start lige død, og der kommer igen kontakt mellem de tre. For den ellers moralsk uangribelige Aksel udvikler det sig til besættelse af Gloria, efter hun har forført ham. Og derfra går tingene i spåner...
Gloria er faktisk en skidegod bog om det moralske menneske, som pludselig ikke lever op til egne standarder. Aksel, Anne Mette og Gloria er fint beskrevet og troværdige - og replikkerne er fine og bliver aldrig kunstige. Derimod synes jeg at Glorias "papfar" Henrik bliver lige lovlig klichefyldt, men lad nu det være.
Det er ikke stor og tung litterær kunst om moral og etik, men emnerne er behandlet på en fin, og i positiv forstand meget hverdagsagtig måde, som med garanti vil vække genkendelse hos mange - og nok ikke bare mænd... Glimrende bog.
***1/2
Se også min anmeldelse af Jacob Berner Moes Vandel

Ingen kommentarer:

Send en kommentar