mandag den 28. februar 2011

Mikhail Jelizarov: Neglene, 2010

Neglene starter på et sovjetisk børnehjem for sinker og vandhoveder, hvor den pukkelryggede Gloster og den savlende Berkhatov med det sammenkrøllede hoved bliver uadskillelige fostbrødre nærmest fra fødslen. Lyder det lige tungt og socialrealistisk og med en hørm af udkogt kål efter sig? ... Men det er det ikke!
For det er en ret fantastisk og i den grad socialurealistisk historie om Glosters og Berkhatovs ubrydelige venskab, nærmest fra fødslen. Og ikke mindst om Glosters helt ekseptionelle musikgeni, der næres og beskyttes ved hjælp af Berkhatovs månedlige sortmagiske neglebidningsritualer! Det udvikler sig til det rene gys...
Det er både tragisk og dødmorsomt, helt ovre ved satiren, og et rigtig godt lille værk om et Sovjetunionen/Rusland i forandring, og det mærker især Gloster, da hans status går fra stempling som idiot til dyrkelse, især af kommercielle interesser, pga sin egenskab som det pukkelryggede talent. Og det er en rigtig god lille livshistorie om de to magiske mennesker, som først og fremmest fordi de er vanskabte så også betragtes som sinker og idioter - i første omgang. Meget fin lille bog.
Det er et fornemt projekt, som forlaget Vandkunsten har gang i med at lave en serie af russisk samtidslitteratur, som indtil videre har ført til tre romaner: Vladimir Sorokin: En opritjniks dag, Aleksej Slapovskijs De er overalt og så denne. Jeg glæder mig til, at Jilizarovs Bibliotekaren bliver oversat. Bibliotekaren har vundet den mest prestigefulde litterære pris, den russiske Booker pris, i 2009, og hvis den endda er på et endnu bedre niveau end Neglene, skal den kun være velkommen!
***1/2
(Vandkunsten, 117 sider. Oversat af Jon Kyst fra russisk: Ногти, 2001)

4 kommentarer:

 1. Hej Michael
  Jeg er helt vild med dine anmeldelser, men jeg har lidt svært ved at finde rundt på din side. Hvordan finder jeg gamle anmeldelser, hvis jeg fx ikke kan huske hvilken måned du har haft den på? Kan du oprette en eller anden form for søgefunktion på bloggen? Måske er der allerede en måde, og jeg har bare ikke fundet den??
  Vh
  Marianne

  SvarSlet
 2. Jeg synes selv, at den nemmeste metode er at søge titelord (evt kombineret med navnet på forfatteren) i den helt almindelige Google - og så også kombinere med ordet "bogbrokken". F.eks: jelizarov neglene bogbrokken
  Den søgefunktion, der er i øverste venstre hjørne på selve blogsiden er ikke meget bevendt.
  Og tusind tak for rosen, den varmer!

  SvarSlet
 3. Nååhh ja, jeg havde ikke tænkt på at bruge Google. Tak for det.

  SvarSlet
 4. Ja, det er mit bedste bud. Men de nyeste indlæg tager måske et eller to døgn, før der registrerede - men for en flittig læser er det jo intet problem...!
  -og tak også for det.

  SvarSlet