Jeg var glad for at falde over Guy Delisles Pyongyang : en rejse i Nordkorea til tredive kr. i en tilbudskasse for noget tid siden. Til gengæld er skildringen af det nordkoreanske samfund i bogen ikke til at blive i godt humør af, hvis man lige ser bort fra, at mange af de ting, som Delisle trækker frem fra sin hverdag i de to måneder, han er i Pyongyang, er så absurde, at man skulle tro, det kun kunne være fiktion. Men nej, bogen er selvbiografisk, og i følge Wikipedias side om bogen regner forfatteren ikke med at komme tilbage, da han går ud fra, at han nok ikke er velkommen.
Guy Delisles meget rene blyantsstreg passer perfekt til at skildre hans oplevelser i det totalt kulisseagtige Pyongyang. Atter engang fremstår Nordkorea i mit hoved som en slags dukkehus i stor størrelse, hvor alt er styret af snoretræk fra oven. At det er Orwells 1984, som Delisle har med i kufferten, er nok ikke nogen tilfældighed.
Det er en glimrende bog, hvor Guy Delisle får vist sin blanding af undren og galgenhumoristisk indstilling til tingenes tilstand og på den anden side sin medfølelse (men også foragt) for de mennesker, som han er i kontakt med, og som faktisk ikke har mulighed for at afsløre sig som individer med en værdig selvstændighed.
Bogen dækker desuden et underskud af litteratur om Nordkorea. I danske biblioteker findes der af skønlitteratur kun tre agentromaner, der alle handler om hemmelige missioner ind i landet. Det nærmeste jeg kan komme på Delisles bog er Mads Brüggers satiriske TV-dokumentar fra 2006 Det Røde Kapel.
(Carlsen, 182 sider. Oversat af Per Vadmand fra engelsk: Pyongyang : a journey in North Korea, 2003)
PS (30. september 2012): Siden denne anmeldelse blev skrevet er der kommet en glimrende amerikansk roman fra Nordkorea, nemlig Adam Johnsons De stjålne liv, 2012. Også den vil jeg anbefale varmt!
Orlando Figes: Den korte historie om Rusland
14 timer siden
Jeg kan varmt anbefale:
SvarSletNothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea af Barbara Demick.
I bogen følger vi forskellige nordkoreaneres liv og senere flugt til Sydkorea. Den er skrevet på baggrund af interviews med de pågældende personer og læses ligesom en skønlitterær bog. Rigtig spændende og skræmmende læsning!
Ser spændende ud!
SvarSletDet jeg glemte at skrive i mit indlæg var, at der kun er disse ting på dansk i bibliotekerne - udover den mere egentlige historiske og samfundsfaglige litteratur.