torsdag den 21. juli 2011

Walter Mosley: New York Karma, 2011

Jeg har et eller andet med at amerikanske krimiers hjemby er og bliver New York. Måske fordi jeg husker det som om, at alle TV-krimier i min barn- og ungdom foregik dér. Og Walter Mosleys New York Karma er udover den helt store rundtur i New York også en fremragende krimi noir om den 53-årige sorte privatdetektiv og exbokser Leonid McGill. Bogen starter med at McGill har fået til opgave at finde de rigtige navne fire mænd, men har som udgangspunkt kun deres sytten år gamle bandenavne at gå efter. Han finder dem, afleverer navnene, og en for en kommer de - og hans kontaktperson - ud for en voldelig død. McGill, som har meget gammelt blod på samvittigheden, sætter sig for at finde ud af, hvem der har brugt ham til det job...
Det er cool, det er råt, og det er noir, så det basker! Der bliver både langet ægte øretæver ud, men også verbale til det amerikanske samfund, ikke mindst Bushregeringen og den reelle raceulighed. Historien og plottet fungerer perfekt, og den lille hærdebrede Leonid McGill har stil, karisma og slagfærdighed på flere måder. Der er atmosfære og arketyper, så jeg næsten læste bogen som om det var en film, jeg selv var med i. Og det er altså godt gået.
Eneste anke er oversættelsen. Det er tydeligvis en svær bog at oversætte, men især i starten af bogen var der simpelthen sætninger, som jeg ikke forstod indholdet af. Mens andre sætninger kunne jeg "tilbageoversætte" til amerikansk for at finde ud af meningen. Og hvorfor dælen skal gangsteren Tony "The Suit" Towers oversættes til Tony "Jakkesæt" Towers. Og endelig virker titelskiftet fra The long fall til det mere farverige og salgbare New York Karma næsten som et indgreb i forfatterens rettigheder!
****1/2
(Rosenkilde & Bahnhof, 324 sider. Oversat af Lisbeth Valentin Madsen fra engelsk: The long fall, 2009)
Se også min anmeldelse af Walter Mosleys New York mordene, 2011 (Nr. 2 i serien om McGill)

2 kommentarer:

  1. Havde ikke læst ham da handlingen og hovedperson var henlagt til LA, men efter flytning til New York og ny detektiv blev jeg fristet. Interessant bekendtskab. Har nu også læst #2 Known to Evil og har bestilt #3 When the thrill is gone. #2 er lidt svagere end #1.

    SvarSlet
  2. Tja, hvis bare den er lidt svagere, så burde det være godt nok til mig!

    SvarSlet