tirsdag den 15. november 2011

Walter Mosley: New York mordene, 2011

Der er ikke Walter Mosley, man skal gå til, hvis man er til Agathe Christie, teselskaber og landskabsidyl.. Her er det Manhattans bonede højhusgulve, junkielejligheder, baggårde og nedlagte kirkegårde, der er rammen om historierne.
I New York mordene (forstår ikke titlen, andet end at den åbenbart på dansk skal hedde et eller andet med New York) sætter den nogen og halvtredsårige privatdetektiv Leonid McGill sig for at finde ud af, hvad historien er bag et lidt mystisk dobbeltmord, hvor en ung pige er blevet skudt og hendes morder stukket ihjel. Det fører til jagten på den forsvundne pige Angelique, som har en af de mest magtfulde mænd i New York som sin beskytter. Og så deles der ellers øretæver ud af den garvede bokser McGill...
Det jeg absolut bedst kan lide ved Mosleys foreløbig to bøger om McGill er lige netop McGill selv. I den grad frygtløs og cool privatdetektiv, der kender alle trickene, har mundlæderet sat rigtig godt på plads også til hårdtslående replikker, ikke bange for at gå i slagsmål med hærdebrede mænd, som er dobbelt så stor som ham selv (han selv er under 1.70 - men vejer 85 kg i muskler og knogler), rod i privaten hvor han ikke er far til to af hans tre børn, og den "ægte" søn ikke har talt til ham i flere år. En rigtig amerikansk ensom ulv i højeste klasse, som enhver filminstruktør burde være vild med. Og så det portræt af et råt og korrumperet New York, der ville få enhver uden øvrigt kendskab til byen til aldrig at ville sætte sine ben der. Et New York som jeg husker det fra før krimierne rykkede til vestkysten. Sort, stemningfyldt og velskrevet og med fede replikker. Bestemt ikke så skarp som etteren New York Karma, men absolut værd at læse. Men altså titlen...Hvor mange krimier kunne man dog ikke kalde New York mordene? Fuldstændigt intetsigende titel!
***1/2
(Rosenkilde & Bahnhof, 344 sider. Oversat af Lisbeth Valentin fra amerikansk: Known to Evil, 2010)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar