mandag den 24. oktober 2011

Hun var følelsesløs fra fra fødderne og nedefter : moderne dansk lægenoveller, 2009

Foreningen af Danske Lægestuderende (FADL) bestilte i 2009 noveller fra tolv danske forfattere, hvor betingelserne var, at i novellerne skulle "mindst én læge optræde og handlingen helt eller delvist udspille sig på hospitalet eller et lignende lægemiljø". Og det blev til novelleantologien Hun var følelsesløs fra fra fødderne og nedefter.
Og det er der faktisk kommet en udmærket bog ud af. De to noveller, der skiller sig ud sprogligt, er Jens Blendstrups Historien om en jordemoder, hvor han tager fat i de fleste af lægenovellens klichéer og lader dem gå helt amok på bedste blendstrupske vis. Og hvis man synes, at Susanne Staun plejer at gå amok sprogligt, så vent bare til historien om den medicinske bitch af en starfuckervamp i Lægenovelle!
Desuden skriver Pablo Henrik Llambías' om Rædsels rundtur på hospitalet i novelle Rædsel. Lars Frosts Tavshedspligt handler om vores fortielser af ikke mindst nogle af vores mest forbudte følelser i forbindelse med sygdom og død. Katinka My Jones har den eneste en historie fra en psykiatrisk afdeling i Jeg vil male dagen. Og endelig kan Anne Lise Marstrand-Jørgensen Skilt om den sexafhængige læge og hans modvilje mod gynækologisk afdeling være værd at nævne. Men resten er absolut heller ikke helt ringe!
Der mangler bestemt ikke sex i det danske sundhedssystem i følge novellerne, men det gør gør der vel heller ikke i de mere traditionelle lægenoveller, selv om det dér nok er lidt mere skjult. Samlingen er bestemt værd at læse og er oplagt til en hyggegave til en nok ikke så snerpet hospitalsindlagt bekendt! Jeg har selv lige overstået en hel del indlæggelse og har mere til gode - og Hun var følelsesløs fra fødderne og nedefter er et fint og velkomment alternativt tilskud til hospitalets tilsyneladende kedsommelighed!
***1/2
(FADL's Forlag, 143 sider)
Indhold: Jens Blendstrup: Historien om en jordemoder. Pia Juul: Patientens mand. Michael Larsen: Navigation. Hanne Richardt Beck: Det banker på. Ejler Nyhavn: De indlagte. Susanne Staun: Lægenovelle. Lars Frost: Tavshedspligt. Katinka My Jones: Jeg vil male dagen. Pablo Henrik Llambías: Rædslen. Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Skilt. Claus Ankersen: Gaven. Anne-Marie Vedsø Olesen: Brangænes medicin.

2 kommentarer:

  1. Blendstrup og Staun m.fl. - hm, det kunne da godt være man skulle....

    SvarSlet
  2. Ja, med Blendstrup og Staun får du i hvert fald knald på og mildest talt alternative lægenoveller for alle pengene, så det er svært ikke at komme til at klukle selv lige ovenpå en hjerteoperation.
    Og det er ikke engang bare en smart klichébemærkning fra min side, som det ellers nok havde været for et par uger siden....

    SvarSlet