tirsdag den 28. februar 2012

Henry James: Skruen strammes, 1968 (1898)

Der er netop udgivet en ny oversættelse af Skruen strammes, men anmeldelserne gjorde mig så interesseret at jeg måtte ty til mit biblioteks magasin og den gamle oversættelse af denne lille gyser fra 1898 - og det var heller ikke noget dårligt valg.
Fortælleren i Skruen strammes er den unge præstedatter, som får arbejde som guvernante for to forældreløse overklassebørn. Den ældste af børnene, en dreng på ti, er blevet bortvist fra sin kostskole. De lever som i en osteklokke på børnenes onkels gods i et lille halvt år. Guvernanten kæmper en heroisk kamp for at bevare børnene uberørte af den ondskab, som hun oplever kommer fra to husspøgelser, som børnene muligvis står i kontakt med...
Selv om bogen er en lille fritidssag fra den amerikansk/britiske forfatter Henry James' (1843-1916) hånd er der en tiltagende klaustrofobisk gyserstemning i bogen - både pga. et godt plot og et flot sprog. Og så er hele bogen bygget op på antydninger: Hvad er sandhed og hvad er uvirkeligt. Er historien i det hele taget reel eller foregår den bare i guvernantens neurotiske hoved?
En lille god spøgelseshistorie, som godt nok er en bagatel og hvor man ikke skal forvente det store Stephen King'ske udtræk, men Skruen strammes er værd at læse for sit gode sprog, sin klaustrofobiske stemning og for sin "engelskhed" i miljøet.
***
(Carit Andersens Forlag, 159 sider. Oversat af H.B.J. Cramer fra engelsk: The turn of the screw, 1898)

3 kommentarer:

 1. Med de interesser jeg har, burde jeg jo for længst have læst denne historie. Men det skulle jo nok kunne lade sig gøre at finde en billig Kindle-version.

  SvarSlet
 2. Uh, jeg elsker Henry James. Må købe den og læse for Solbjørk:)

  SvarSlet
 3. Hej Annette
  Det kan du roligt gøre. Jeg tror det kunne være en god oplæsningsbog, og en anden oplevelse end moderne horror for piger. Hils Solbjørk - og go' fornøjelse!
  Den er jo som sagt lige nyoversat og koster 250 kr. -ellers kan i låne den ældre udgave på bib. Det kan vare lidt tid før de får den nye.

  SvarSlet