lørdag den 2. juni 2012

Ole Frøslev: Haltefanden, 2012

Så nåede Ole Frøslev til syvende og sidste bind i serien Mørketid om besættelsestiden for kriminalbetjenten Poul Bjørner fra Station 7 på Østerbro. Så denne anmeldelse handler ikke bare om bind 7, Haltefanden, men knytter da også lige nogle ord til hele den alt i alt udmærkede serie.
Men først lidt om Haltefanden: Bogen foregår denne gang i perioden januar til maj 1945. Poul Bjørner er under jorden efter at politiet blev opløst og interneret 19. september '44. Men også som illegal politimand er der opgaver nok, først og fremmest med stikkere og værnemagere. Situationen spidser mere og mere til, men der er efterhånden ikke nogen tvivl om, i hvilken retning krigen går. Usikkerheden går først og fremmest på risikoen for at Danmark bliver inddraget som krigsskueplads.
Ja, det spidser i den grad til. Mord, røverier og skyderier er en del af hverdagen i København, og Ole Frøslev formår at skildre den hverdag der er i byen her i slutningen af besættelsen, både mht. til daglig- og forlystelsesliv, så man får indtryk af de daglige materielle nødvendigheder og de få fornøjelser som er at vælge mellem. Hele rammen om Haltefanden gør selvfølgelig at bogen også bliver interessant, især da Bjørner bliver arresteret af tyskerne få dage før krigens slutning: Klarer han sig igennem uden tortur? Læs selv svaret...
Det er en absolut værdig og god afslutning på den syv bind store serie om Bjørner og besættelsen, som Frøslev leverer. Faktisk er det efter min mening det bedste bind i hele serien. Især i forhold til de første bind, hvor det virkede som om hverken forfatteren eller jeg - eller forlaget - vidste, om serien skulle læses som en krimiserie eller en serie om besættelsen. Og heldigvis har Frøslev (eller nok rettere forlaget i deres markedsføring) efterhånden valgt at nedtone krimielementet og lægge alle kræfter i tidsbilledet, som nu engang er seriens store styrke. For som krimi fungerer romaner fungerer romanerne ikke særlig godt, men det er formidable tidsbilleder! Sprog, symboler og andre elementer fra 1940-45 er researchet og bragt sammen i en helhed. Flot gjort. Glimrende serie hvis samlede kvalitet er bedre end de fleste enkelte bind i gennemsnit:
For Haltefanden:
****

For hele serien Mørketid:
***1/2
(People's Press, 370 sider)
Se mere på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken og Berlingske


2 kommentarer:

 1. Født københavnerdren fra Nørrebro i 1945
  Har læst ALLE bøger fra "Mørketid"
  Utroligt facinerende når man er historisk interesseret og tillige fra denne tid og dette sted.
  Kan varmt anbefales - også som undervisningsmateriale for nye generationer
  Giver et fantastisk billede af forholdene under krigen i Danmark.

  SvarSlet