fredag den 13. august 2010

Hallgrímur Helgason: Stormland, 2008

Vær beredt på 445 sider sprogligt fyrværkeri af den mest forrygende slags, når Stormland invaderer dig med sin enmandshær Bødvar H. Steingrimsson, kaldet Bøddi. Bøddi er en af Islands store underkendte tænkere, der som 37-årig fyret gymnasielærer bor i et kælderværelse hjemme hos mor, sværmer for den store tyske og islandske kulturelle arv, har et vågent blik for det moderne Islands knæfald for forbrugerismen - og ikke er bange for at give udtryk for sine meninger, både mundtligt og på sin blog. Med andre ord: Bøddi er en opblæst nar, der tager skarp afstand fra alt det, han ikke selv er eller har, og er ulideligt selvovervurderende, selvsmagende, fordømmende og hyklerisk...
Der er virkelig smæk for skillingen, og det er på alle sider bogen med et hav af ubetalelige oneliners. Bøddi er en af de romanfigurer, som er pragtfulde at læse om men nok ville være uudholdelige at opholde sig alene med i et sommerhus i mere end en times tid. Både Island, men nok især Bøddis type, bliver spiddet eftertrykkeligt - og jeg har en idé om, at der er en god portion spidning af forfatteren selv... Ellers kunne jeg forestille mig, at figuren Bøddi kunne have oprindelse i den samme person, som Einar Kárasons Storm handler om. Og til slut roser til oversætteren Kim Lembek. Stormland må sine steder nærmest have været uoversættelig, men det er klaret med bravour!
****
(Originaltitel: Rokland, 2005)
Læs anmeldelsen af Hallgrímur Helgasons Lejemorderens
guide til et smukt hjem

7 kommentarer:

 1. Den vil jeg virkelig gerne læse! Jeg læste for nyligt hans nyeste roman, En lejemorderens guide til et smukt hjem - og den var fantastisk!

  SvarSlet
 2. Du vil tydeligt kunne genkende forfatterstemmen og -stilen fra "Lejemorderen" i "Stormland". Men jeg synes at "Stormland" står endnu stærkere i sit sprog og sin sarkastiske satire her end i "Lejemorderen", som var en rigtig god bog alt i alt - men bliver slået med flere point af denne bog.

  SvarSlet
 3. Pokker stå i det! Nu har jeg, på baggrund af din anmeldelse, lige lånt bogen på biblioteket og smidt den igangværende bog på venteliste. Islandsk litteratur har vind i sejlene i øjeblikket! Ligesom norsk litteratur.

  SvarSlet
 4. Go' fornøjelse med orkanen i Stormland!!!

  SvarSlet
 5. Har lige opdaget din blog, sikke en guldgrubbe af inspiration til læsningen. Jeg var selv vild med Stormland, da jeg læste den for et par år siden - ham Bøddi er da ikke til at holde ud ... og så alligevel.
  I'll be back.

  SvarSlet
 6. altså guldgrube!

  SvarSlet
 7. Tak for rosen. Det er sådan noget, der gi'r benzin på!
  Og ja, Bøddi er en af de mest pragtfuldt usympatiske hovedpersoner, jeg har mødt. Lige til at elske og foragte...

  SvarSlet