tirsdag den 8. februar 2011

Karsten Wind Meyhoff: Forbrydelsens elementer. Kriminallitteraturens historie fra Poe til Ellroy, 2009

Det er et par år siden, at mit bibliotek købte Karsten Wind Meyhoff Forbrydelsens elementer. Jeg lånte den men afleverede den dagen efter, fordi jeg da allerede havde været ude for at købe den antikvarisk. Den skulle jeg altså have stående på reolen, for Forbrydelsens elementer er ikke en bog man låner og læser på en gang, men én man læser i og vender tilbage til mange gange.
Bogen er både velskrevet, interessant i sin gennemgang af kriminallitteraturens udvikling og ekstremt anvendelig som både inspirationskilde til kommende læsning og som arbejdsværktøj og opslagsværk, både for mig selv og på mit eget arbejde som bibliotekar.
Bogen er bygget op i otte hovedkapitler med hver deres tema, der nogenlunde følger en kronologisk linie: et kapitel om krimipionererne, et om krimiens guldalder 1910-50 og derefter om forskellige genrer: Den hårdkogte krimi, politikrimien, seriemorderkrimien, den historiske krimi, den skandinaviske krimi og endelig spionromanen. Hver af disse kapitler giver et hav af eksempler og abstracts af hovedværkerne og portrætter af hovedforfatterne. Bagest i bogen er der desuden en næsten halvtreds siders liste over forfatterne og deres titler (både originaltitler og på dansk), udgivelsesår og evt filmatisering. Ca. 2000 titler!
Det er et fuldstændigt uomgængeligt værk for krimielskere, som Meyhoff har skrevet, hvis man trænger til at se ud over de sidste fem-ti års "krimibølge", hvor man en gang imellem har på fornemmelsen, at stort set ethvert manuskript bliver udgivet som bog på dansk, hvis der forekommer et mord eller en politimand i det. Her er overblik over de store linier, men også blik for de enkelte værker, som er værd at blive omtalt og husket - eller måske trukket frem fra glemslen.
Forbrydelsens elementer står i hvert fald fint på min hylde ved siden af 1001 bøger du skal læse før du dør!
****

2 kommentarer:

  1. Du har ret. Den er uomgængelig for krimifans. Der er masser af inspiration. Må jeg iøvrigt anbefale dig at læse Gavin Lambert: Afgrundens Rand med forord og efterskrift af Bo Tao Michaëlis fra 1991.

    SvarSlet
  2. Jamen, selvfølgelig er du velkommen til at anbefale. Jeg har netop set, at bogen er hjemme på mit bibliotek, så den vil jeg kaste blikket på i morgen kl. 8.30!

    SvarSlet