onsdag den 8. august 2012

Art Spiegelman: Maus - samlet udgave, 2008

I 1992 fik tegneren og forfatteren Art Spiegelman en ærespulitzerpris for sin banebrydende og på det tidspunkt helt nytænkende tegneserie Maus om sin fars liv i Polen og tid i Auschwitz under 2. verdenskrig. Der er forholdsvis stor enighed om, at med Maus skabtes begrebet graphic novel. Alene af den grund er værket værd at læse, men der er også andre og endnu bedre grunde, nemlig som et meget væsentligt og stærkt bidrag til holocaustlitteraturen.
Art Spiegelman har lavet en næsten 300 sider lang fortælling af sin fars historie om sin polsk-jødiske families desperate flugt fra nazismen, og dens næsten fuldstændige udslettelse i Polens ghettoer og dødslejre. De eneste medlemmer, der overlever krigsårene og opholdet i Auschwitz, er tegnerens forældre Vladek og Anja. Det er den ene side af bogen. Den anden side er bogens tilblivelseshistorie, som strækker sig over en lang årrække, hvor Art Spiegelman får sin sygeligt nærige, hypokondriske, smålige og i det hele taget temmelig usympatiske far til at fortælle om tiden dengang. Art kan faktisk ikke udholde faderen, men plages samtidig af dyb skyldfølelse over ikke at være der for ham.
Klik for større
Maus bruger et sjældent trick med at lade alle jøder afbillede med ansigter som mus, polakker som svin, tyskere som katte, franskmænd frøer, russere støre (kaviar!) osv. Det kan umiddelbart lyde kunstigt, men det fungerer glimrende. Tegningerne er tilsyneladende ret grove i stregen ved første øjekast, men man skal ikke lade sig snyde. Personerne står genkendeligt og skarpt, og detaljerne er velovervejede.
Maus er et fantastisk værk alene i kraft af sin dybt personlige fortælling om Holocaust, hvor blandingen af faderens "helterolle" under krigen og hans nuværende tilstand som vrantent vrag er fortalt fint og med kærlighed. Men også bogens banebrydende og skoledannende stil er alle point værd. Hele følelsesregistret var i gang hos mig under læsningen. Svingene mellem latter og chok kunne foretages på bare få tegninger i visse tilfælde. Og mange flere ting kunne proppes ind i argumentationen for, hvor stor en bog Maus er. Men jeg nøjes med at konkludere med fuld stjernebesætning:
*****




(Politisk revy, 295 sider. Oversat af Kjeld Koplev fra amerikansk: Maus, a survivor's tale - My father bleeds history, 1986 og Maus II, a survivor's tale : and here my troubles began, 1992
Tidligere udgivet på dansk i samme oversættelse med titlerne: Maus, en overlevende fortæller, 1987 og Maus, en overlevende fortæller : Og her begyndte mine problemer, 1992)
Læs mere Litteratursiden 
Lån bogen bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Folkeskolen, Politiken og Berlingske
Se omfattende artikel om Maus på Wikipedia

2 kommentarer:

  1. Pudsigt, den læste jeg også for nylig - og det har kun taget mig små 20 år at tage mig sammen til at læse dem. Nåede altid frem til, at det var for deprimerende læsning, inden jeg overhovedet var gået i gang. Men nu er jeg rigtig glad for at have læst den, for sikke en perle! Virkelig spændende, rørende og skræmmende på samme tid.

    SvarSlet
  2. Perle, spændende, rørende og skræmmende på samme tid. Jeg kan kun være enig!

    SvarSlet