onsdag den 22. august 2012

John Irving: I én person, 2012

John Irvings (f. 1942) nyeste bog I én person er en af den slags bøger, hvor det er umuligt at give et kort resumé af handlingen på en måde, som yder bogen retfærdighed. Af samme grund havde jeg også ønsket at kunne sætte flere etiketter eller emner på bogen end de 200 tilladte tegn - bl.a brydning, familie, AIDS, livshistorie, fordomme, kostskoler m.v. Men man kan ikke få det hele, eller rettere: Det er hvad Irving giver én i denne bog: Det hele.
Billy Abbott (f. 1942) er forfatter og vokset op på som lærerbarn på en middelmådig kostskole i staten Vermont. I trettenårsalderen følger Billys nytilflyttede stedfar Richard ham hen på det lokale folkebibliotek, hvor den transseksuelle bibliotekar Miss Frost regerer. Billy forelsker sig voldsomt i hende, uden at kende den transseksuelle historie og får nogle år efter sin seksuelle debut hos hende. Man følger Billys biseksuelle liv fra de fordomsfulde og bonerte 1950'ere op gennem 60'ernes og 70'ernes seksuelle frigørelse til katastrofeårene i 80'erne med AIDS-epidemien og videre til 2010, hvor historien er fortalt fra.
Som sagt yder man absolut ikke bogen og Irving retfærdighed ved at give sådan et tørvetrillerreferat, for bogen er skrevet med en fantastisk fortælleglæde, som både gør plads til en række meget barokke optrin og dialoger uden at det går ud over bogens anden intention om at give et stort anlagt biseksuel livs- og samtidshistorie gennem femoghalvtreds år. Og som jeg kan huske, da jeg i 80'erne læste Garp og Hotel New Hampshire, er der et stort og farverigt persongalleri af gode (og troværdige) typer, der udfylder deres roller på bedste vis.
Jeg blev mere eller mindre overbevist om at John Irving selv må være biseksuel, sådan som han kan beskrive problemstillinger, som jeg som hetero kunne forestille mig de måtte være i en biseksuels liv, men blev imødegået af et lille interview i Publishers Weekly. Det imponerede mig bare endnu mere, at han selv er heteroseksuel og kan skrive historien så indlevet.
Tæskegod bog, og jeg tror da jeg vil kigge nærmere på Irvings store bagkatalog.
****1/2
(Lindhardt og Ringhof, 496 sider / 731 Kb. Oversat af Vibeke Houstrup fra amerikansk: In one person, 2012)
Se mereLitteratursiden
Lån bogenbibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Berlingske og Politiken (af amerikansk udgave)

2 kommentarer:

 1. Jeg var sikker på, at jeg havde lagt en kommentar forleden - men den er forsvundet?

  Problemer med kommentarfunktionen?

  SvarSlet
 2. Jeg fik forleden besked på mail om, at "Nille" havde lagt en kommentar til I en person, men da jeg kom ind for at læse den, var den der ikke.
  Der plejer ikke at være problemer, og du har åbenbart sendt den afsted rigtig, og jeg har ikke slettet den.
  Jeg undrer mig også: ?????

  SvarSlet