søndag den 14. oktober 2012

Amanda Lind: Francys evangelium, 2012

Der bliver budt op til til en hårdkogt omgang "chick lit pulp fiction" i Amanda Linds Francys evangelium, der er en ret morsom og vildt overdrevet parodi på en femikrimi.
Francy er en karrierebevidst kvinde i Stockholm, syvogtredive år, gift og mor til to. Det lyder som noget, der er blevet skrevet chick lit romaner om før, hvis det ikke lige var fordi Francy er topchef for et større mafialignende narko-, bordel- og casinosyndikat. Og hun skyer ingen midler i kampen mod konkurrenter på det marked.
Som i mere almindelig chick lit og femikrimi er det svært for Francy at få alle ender af sit liv til at gå op, især da en ny spiller på konkurrenternes bane, Zacharias Cohn, dukker op med ligeså hårdhændede midler i sin kamp imod Francys syndikat. Enderne er mange: Fødsel, stigende misbrug af piller, livet med og uden manden Pär, forholdet til forældrene og søsteren, det manglende forhold til sønnen Adrian, fødselsfedme, angstanfald og desuden alt der nu er ved at lede stor kriminel organisation. Og det er ikke så lidt!
Som sagt opfatter jeg Francys evangelium som en parodi på chick lit og (svenske?) femikrimier. Her har vi bare en gangsterchef, som er kvinde og både står midt i et bandeopgør, i et familieopgør og i et opgør med sig selv. Det hele skal gå, men går ikke, og går så nok alligevel - måske.
Hele historien er totalt opskruet med den blodigste vold, som jeg længe har læst - og med så mange private problemer, at halvdelen kunne bringe enhver på depressionens rand. Man skal ikke forvente at blive meget klogere på "den moderne karrierekvinde" - men det er fandengalme morsomt og godt skrevet.  
Francys evangelium skulle være første del af en trebindsserie - jeg hopper med på toeren, når den udkommer!
***1/2  
(Aronsen, 448 sider. Oversat af Lene Gulløv fra svensk: Francys evangelium, 2010. Amanda Lind er pseudonym for Johanna Nilsson)
Se mere Litteratursiden
Lån bogenbibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Weekendavisen (på forlaget Aronsens hjemmeside) og Alt for damerne


Ingen kommentarer:

Send en kommentar