mandag den 8. oktober 2012

Jeffrey Eugenides: Bryllupsintrigen, 2012

Så er jeg ved at komme igennem den bunke af bøger fra Louisiana Literature, indkøbt for en måneds tid siden. Den sidste bog er endnu engang en stykke flot litteratur, nemlig Bryllupsintrigen  af Jeffrey Eugenides, som var en forfatter jeg aldrig havde hørt om - på trods af at han fik Pulitzerprisen for hans Middlesex fra 2003.
Bryllupsintrigen handler om de tre collegestuderende Madeleine, Leonard og Mitchell før og efter afsluttende eksamen i 1982 på Brown College, Rhode Island. Mitchell elsker Madeleine, som elsker Leonard, som roder rundt i sin kærlighed til Madeleine pga. sin maniodepressivitet, som gør at kærligheden mere bliver til en afhængighed. Det er i høj grad en dannelsesroman om disse tre, der i begyndelsen af deres tyvere skal forsøge at forme deres liv med både de udvidelser og indskrænkninger af muligheder, som unge er ude for.
Eugenides (f. 1960) skriver i Bryllupsintrigen om sin egen årgang. De tre personer er et par og tyve år her i begyndelsen af 80'erne, og da jeg selv er født i 1964, er der meget at genkende i tidsbilledet. Men også det evige rod der er i unges kærligheds- og sexliv er ramt rigtig godt - og bliver ikke mindre af at de tre personer er gode til at intellektualisere rodet ud fra hver deres vinkel.  Når dertil kommer at Jeffrey Eugenides skriver som en drøm med bl.a. nogle billeder og metaforer, som ikke er hverdagskost, er bogen en virkelig fornøjelse at læse.
Og så er det faktisk også en bog, man lærer noget af. Først og fremmest om maniodepressivitet, som jeg selv har haft tæt inde på livet i et tidligere forhold. Her er det beskrevet fantastisk godt indefra, så man får en oplevelse af det verdensbillede, der tegner sig for den ramte.
Glimrende roman, der hermed anbefales varmt.
****  
(Gyldendal, 448 sider. Oversat af Mich Vraa fra amerikansk: The marriage plot, 2011)
Se mereLitteratursiden 
Lån bogenbibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Berlingske og Politiken
Læs interview med Jeffrey Eugenides fra Kristeligt Dagblad d. 8. september 2012

Ingen kommentarer:

Send en kommentar