søndag den 6. januar 2013

Georges Arnaud: Frygtens pris, 2000 (1950)

Høsts Forlag og litteraturprofessor Hans Hertel udvalgte i 2000 Georges Arnauds Frygtens pris fra 1950 til at indgå i serien Kaptajm Nemos Bibliotek, en serie med "alle tiders bedste knaldromaner". Og knaldroman er på flere måder et rigtig godt ord at sætte på den...
Historien i Frygtens Pris er i al enkelthed den, at fire strandede europæere i Guatemala får til opgave for en stor belønning i to lastbiler at transportere hundredevis af liter nitroglycerin til en olieboring gennem Guatemala bjerge. Og nitroglycerin eksploderer for et godt ord ved selv de mindste rystelser. Vi følger de to chauffører i den ene lastvogn rumæneren Johnny og franskmanden Gerard, som også er bogens egentlige hovedperson. Og det bliver en tur med nerverne helt uden på tøjet i støv og hede og på elendige veje.
Frygtens Pris er en lille sort sag i et eksotisk miljø, og så er den elementært spændende. Det er råt, det der sker for de to mænd i vognen, og deres vante psyke kommer i den grad ud for at blive udfordret under transporten. Samtidig kan bogen, som Hans Hertel skriver i sit forord, måske også læses som en allegori og opfindelsen af atomvåben, hvor Verden nu kører på en bumlet vej fyldt med letantændelige højeksplosiver.
Fin lille sag, der dog nok bærer præg af dens alder - men stadigvæk sagtens kan læses med glæde.
***
(Høsts Forlag, 130 sider. Udgivet 27. oktober 2000. Med forord af Hans Hertel. Oversat af Karl Hornelund fra fransk: Le salaire de la peur, 1950. Bogen blev første gang udgivet på dansk i samme oversættelse i 1953)
Læs mere på Litteratursiden
Lån bogen eller filmen på bibliotek.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar