lørdag den 19. januar 2013

Walter Mosley: New York Blues, 2012

Endnu engang har forlaget Rosenkilde & Bahnhof udsendt et bind i Walter Mosley nye serie om den nu 55-årige privatdetektiv Leonid Trotter McGill fra New York - og oversat den glimrende amerikanske titel When the thrill is gone til det temmelig intetsigende New York Blues.
Min efterhånden gamle ven Leonid McGill (167,5 cm)med figur som en ladeport, hvor man skal dukke hovedet for at komme igennem, får som sædvanlig mulighed for både at vise sine resultater fra fyrre års boksetræning og for at smøre sit i forvejen godt smurte mundlæder i dette binds historie. Den smukke Chrystal hyrer ham til at løse sit problem med en måske/måske ikke utro mand,  der måske/måske ikke truer med at slå hende ihjel. Alle lyver omkring ham, og da han forsøger at redde alle hjælpeløse sjæle, han møder på sin vej for at rode bod på sin voldelige fortid, har han mange jern i ilden. Desuden er der Leonids utro kone med en jaloux ekselsker, deres børn, hvor sønnerne roder sig ud i problemer, og reservefaderen, vennen og bokseklubejeren Gordo, der bliver plejet efter kemoterapi for mavekræft i Leonids lejlighed.
På det plotmæssige plan er bogen bestemt ikke lige så god som de to andre bøger i serien. Det er lidt svært at finde ud af, hvad det i det hele taget går på, før sagen pludselig er løst til sidst. Egentlig er det mere en slags hverdagsbeskrivelse af Leonid McGills liv under en sag blandet med hans personlige forhold. Men jeg kan bare ikke stå for de tæske noirbeskrivelser af Leonid og hans håndtering sprogligt og - hvis nødvendigt - voldeligt af diverse overmodige skiderikker, som han kommer ud for. Der kan amerikanere og Mosley noget, som den berømte skandinaviske krimigenre med få undtagelser bare ikke kan.
***
(Rosenkilde & Bahnhof, 318 sider. Udgivet 22. oktober 2012. Oversat af Lisbeth Valentin Hansen fra amerikansk: When the thrill is gone, 2012)
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelse fra Politiken
Hør B. B. King synge det oprindelige titelnummer When the thrill is gone

New York Blues er tredie bind i seríen om Leonid Trotter McGill. De to andre er:
1. New York Karma, 2011
2. New York Mordene, 2011

Ingen kommentarer:

Send en kommentar