mandag den 1. juli 2013

Hvad skal du læse i sommerferien?

Ved du endnu ikke, hvad du skal læse i din i Ferieloven påtvungne sommerferie, så kan du muligvis finde lidt inspiration i noget af det, som jeg har syntes har været rigtig godt i mine sidste seks måneders læsning.

Hvis du er til krimier, så..: 
...er det helt uomgængeligt at læse Politi af Jo Nesbø. En som sædvanlig drønende god krimi fra en af verdens bedste krimiforfattere. Men på den udenlands krimifront kan femte bind om Hamburgkommissæren Jan Fabel i englænderen Craig Russells Valkyriesang også være med. Lene Kaaberbøl har med andet bind om den franske lægestuderende Madeleine Karno i Det levende kød lavet en rigtig flot historiek krimi fra 1890'ernes Frankrig, mens Susanne Staun udfolder sit store sproglige repertoire i endnu en krimi om retsmedicineren Maria Krause i Helt til grænsen.


Er du til noget, der mere grufuldt end krimier, så..: 
...er amerikanske Cormac McCarthy og hans Blodets meridian om amerikanske indianerudryddere i 1840'ernes Mexico et meget stærkt bud sammen med danske Simon Pasternak og hans rigtigt gode moralske drama Dødszoner fra Hviderusland og Hamburg under anden verdenskrigs rædsler. Et par modbydelige og fremragende romer om umenneskeliggørelse.

Er du til den mere afdæmpede, men alligevel store menneskelige historie, så..:
...er mit bud enten Per PettersonJeg nægter om Jim og Tommys dybe venskab i barn- og ungdommen i tresserne, og om deres tilfældige møde igen på en bro ved Oslo i 2006. Bør og skal læses - især af voksne mænd - men kvinder kan også med stor glæde hægte sig på. Men også vores egen Peter Asmussen har med Det Der Er begået en meget, meget fin lille bog om østtyske Renate, der sidst i firserne skriver breve til en dansk mand. Poetisk guld i brevform"

Er du til graphic novels, så..:
...skal du kaste dig over japaneren Jiro Taniguchi og hans Min fars dagbog om en mand, der på vågenatten for afdøde far må tage både faderens og sit eget liv op til revision. Ellers skal du læse Daytripper af de to brasilianere Fábio Moon & Gabriel Bá. Den handler om Brás de Oliva Domingos, der i ti kapitler dør ti gange i aldre mellem elleve og seksoghalvfjerds år. Hvert af disse kapitler slutter med en nekrolog over ham, for på et eller andet tidspunkt i hans liv er, eller har han været - eller ville være blevet - nekrologforfatter på en brasiliansk avis. 

Er du til humor og satire, så..:
...læs tyske Timur VermesHan er tilbage om en vis A. Hitler, der vågner op på en bænk i Berlin 2011 og skaber sig en ny og lovende karriere som mediedarling i TV og på nettet. Men et lige så godt bud er forrygende Kvinden ved 1000° af islandske Hallgrímur Helgason. Herbjørg er firs år, har bestilt tid i krematoriet og fordriver ventetiden med at berette om et mildest talt eksotisk liv. Og så er der lige egen avl fra nyttehaven, Erling Jepsen, der i Den sønderjyske farm for tredie gang fortæller om sit alter ego Allan i Gram og hans entreprenante forsøg ud i kaninavlen. Rigtig godt come back til Jepsen.


God sommerferielæsning!

3 kommentarer:

 1. Mange gode bud - og dermed et par frustrationer fra min side :-)

  Alle de bøger, jeg ikke kan finde hernede - og Vermes er endda slet ikke oversat til hverken fransk eller engelsk endnu! Den ville ellers stå øverst på min ønskeliste lige nu.

  Den franske forfatter Eric-Emmanuel Schmitt har i øvrigt skrevet en glimrende Hitler-roman også. Det er to parallelle historier - den rigtige og alt det, der ville være sket, hvis Hitler ikke var blevet smidt ud af kunstakademiet og fået det skår i sit ego. Men den er selvfølgelig ikke oversat til dansk.

  Heldigvis har jeg da Nesbø's Genfærd, og jeg havde slet ikke nået at opdage, at der var en nr. 10 i rækken om Harry Hole!

  SvarSlet
 2. Takk for flotte boktips og en fresh og sej måte å gi tipsene på ��
  Har spesielt notert de grafiske romanene, ettersom jeg er veldig begeistret for tegneserier ��

  God sommer og god sommerlesing ��

  SvarSlet
 3. Tak for jeres kommentarer, mens jeg har været lidt væk fra jordhulen og ude i verden.
  Jeg skal hold øje med Eric-Emmanuel Schmitt og hans bog. Det kunne måske være en sag for forlaget Labyrint, hvis det udvider sit sortiment ud over gode franske krimier....?

  SvarSlet