fredag den 12. juli 2013

Dror Mishani: Din nabos søn. 2013

Det er bestemt ikke hver dag, man læser israelske krimier. Det er det tilsyneladende heller ikke i Israel, og det har hovedpersonen politimanden Avraham Avraham en god forklaring på i Dror Mishanis Din nabos søn, der foregår i den noget søvnige forstad til Tel Aviv, Holon. Men den forklaring må du selv læse dig til i bogen.
Moderen til den sekstenårige dreng Ofer møder en dag op på politistationen hos Avraham Avraham og melder sønnen forsvundet. Og det skal vise sig, at han i den grad er forsvundet. Ingen, absolut ingen, har set noget som helst til ham, siden han gik ud af døren og i skole den morgen. Og ingen har et bud på, hvad der kan være sket. Men Ofers gymnasielærer og underbo Ze'ev blander sig i forløbet og skaber sin helt egen fiktion i romanen - inspireret af sine uforløste forfatterdrømme...
Det er en meget anderledes krimi, man præsenteres for i Din nabos søn. Den indeholder langt hen ad vejen ikke de traditionelle krimiegenskaber, og tempoet er mildest talt dæmpet. Så hvis du trænger til, at der virkelig er gang i den, så er det ikke denne bog, du skal give dig i kast med.
Men den er rigtig god - også som krimi. Personerne er fint tegnet, især Avraham Avraham og underboen Ze'ev er vældig godt ramt i deres forskellige former for ensomme cirkler. På mange måder virker krimiformen mere som en indgang til at tegne disse gode portrætter. De overskygger i hvert fald et krimiplot, der, virker det som om, helt bevidst fra forfatterens side på ingen måder er spektakulært.
At bogen sidste ord er "Fortsættelse følger", skriver jeg mig bag øret og venter gerne på at høre mere om politimanden Avraham Avraham fra Holon.
***
(Gyldendal, 319 sider. Udgivet 25. april 2013. Oversat af Rivka Uzan Fafner og Hans Henrik Fafner fra hebraisk: תיק נעדר : אברהם אברהם, החקירה הראש)
Se bogens bagside
Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten

Ingen kommentarer:

Send en kommentar