torsdag den 21. november 2013

Barbara Demick: I ly af mørket - nordkoreanske skæbner, 2013

I de sidste år er kommet flere gode bøger, også på dansk, om forhold i verdens mest lukkede land, Nordkorea. I 2012 var det den fremragende absurdsatiriske og pulitzerprisvindende roman De stjålne liv af amerikaneren Adam Johnson, der kom næsten samtidig med Blaine Hardens biografi Flugten fra Camp 14 om den unge mand Shin Donghyuk, der voksede op i og som den eneste nogensinde lykkedes at flygte fra det nordkoreanske gulagsystem. Og fornylig er dansk-italieneren Maria Giacobbes lille erindringsbog En europæer ved den stor Kims hof også blevet udgivet
Men her er det den amerikanske journalist Barbara Demick, der har fået oversat sin bog fra 2009 Nothing to Envy om dagligliv i og flugt fra 90'ernes og 00'ernes hungersnødsramte Nordkorea. Hun har interviewet seks personer, som alle har det til fælles, at de er stammer fra Nordkoreas næststørste by Chongjin i den nordøstligste del af landet - og at det alle er lykkedes dem at flygte.
Det er et rystende billede, som de interviewede giver af det Nordkorea, som de flygtede fra. De er alle seks flygtet omkring år 2000, hvor økonomisk sammenbrud og hungerkatastrofen havde hærget landet i en årrække. For at tage et enkelt billede: Chongjin er stort set uden træer. Ikke alene blev træet brugt til brændsel, da først centralvarme og derefter kulforsyningerne stoppede, men inden da skrællede folk barken af for dog at have noget at spise. Alle har familie, som er sultet ihjel, og læreren Mi-ran oplevede, at i løbet af nogle få år var der kun femten af hendes halvtreds elever i skole - resten var døde eller for afkræftede til at møde op.
Bogen giver et unikt billede af livet i Chongjin i 1990'erne. Ikke bare i den katastrofale situation men også i alle aspekter af det daglige liv med de muligheder og især begrænsninger, som styret tilbyder. Demick er en god guide ind i de forskellige personers liv og uddyber de mere samfundsmæssige omstændigheder fantastisk flot gennem bogen. Man kan nogle gange mærke, at bogen primært har været rettet mod et amerikansk publikum, bl.a. kommer der et lidt forarget udfald mod at det er staten og ikke Gud, der står for ægteskabsinstitutionen i Nordkorea.
Meget, meget interessant og rystende indblik i et Nordkorea, som (igen) viser sig ikke at bestå af dresserede robotter men af rigtigt levende mennesker i et mareridt af et samfund.
****  
(Kristeligt Dagblads Forlag, 369 sider. Udgivet 4. oktober 2013. Oversat af Birger Petterson fra amerikansk: Nothing to Envy, 2009)
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra BerlingskeKristeligt Dagblad (abon), Jyllands-Posten (abon)
Se interview fra Kristeligt Dagblad med Barbara Demick på Youtube om Nordkorea (4 min. 21 sek.)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar