tirsdag den 12. november 2013

Helle Vincentz: Nukaakas kabale, 2013

Kampen om koncessionerne til råstofferne i den grønlandske undergrund er for alvor i gang, og hvad er mere aktuelt og på sin plads at skrive en spændingsroman om emnet. Fint og godt valg af Helle Vincentz, men alt i alt ender hendes bud, Nukaakas kabale, med at blive lidt for tyndbenet og postuleret.
Den dansk-grønlandske chef for det grønlandske råstofdirektorat Nukaaka Nielsen står som centrum i at skulle give Kina koncessionen på at udnytte de "sjældne jordarter" i grønlandske undergrund. Både kineserne og Landstinget presser på for en afgørelse, men samtidig modtager Nukaaka mails med trusler om, hvad der kan ske, hvis afgørelsen falder ud til kinesisk fordel.Hun holder disse mails hemmelige, men da en af hendes nære medarbejdere findes kvalt, går alvoren op for hende. Helle Vincentz' sædvanlige hovedrolleindehaverCaroline Kayser er efter en krise i sit oliefirma taget med sin kæreste Stig til Nuuk, og hun finder sammen med sin gamle studiekammerat Nukaaka for at redde trådene ud.
Nukaakas kabale lægger rigtig godt fra land i en historie om kampen om at få lov til at udnytte det meget aktuelle grønlandske råstofmarked. Nukaaka er en god figur, mens Caroline Kayser virker temmelig påklistret i historien. Det er nærmest som om, hun er med i bogen, fordi hun bare skal være med.
Både Caroline Kaysers påklistrede rolle og plottets skift i fokus fra det internationalt politiske over til det personlige og tilbage igen gør, at Nukaakas kabale kommer til at stå temmelig meget svagere, end starten lægger op til. Forfatteren skule i mine øjne have løbet linen ud og ladet Nukaaka alene tegne sig for hovedrollen i en storpolitisk spændingshistorie uden at blande hverken Caroline eller gamle familieforhold ind. Ærgerligt, for Helle Vincentz havde med emnet og Nukaaka et rigtig godt udgangspunkt for at kunne skrive en vægtig og drønaktuel thriller.
**1/2  
(Rosinante, 335 sider. Udgivet 1. november 2013)
Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Information

Ingen kommentarer:

Send en kommentar