søndag den 24. oktober 2010

John Verdon: Tænk på et tal, 2010

Endnu engang en godt og grundigt hypet krimi - og denne gang absolut ikke med rette. For mig at se årets indtil videre dårligste krimi i forhold til den hype, der har været omkring den! For at sige det kort: Den er alt for... Alt for perfekt og udspekuleret morder, alt for perfekt og udspekuleret helt med for perfekte problemer i parforholdet. Alt for stive og papkasseagtige personer i øvrigt, og lidt for snu løsninger på alt for snu kriminalgåder - og i det taget er bogen alt for alt muligt. At den så endda også er ret kedelig, gør ikke sagen bedre.
Den pensionerede politimand Dave Gurney fra NYPD's drabsafdeling bliver involveret i en sag, hvor hans gamle studiekammerat Mark søger hans hjælp. Mark har modtaget et anonymt og truende brev, der beder ham om at tænke på et tal mellem et og tusind. Inde i brevet er der en anden kuvert, hvor der er et stykke papir, hvor det tal Mark tænkte på står. Behøver jeg at sige at Mark modtager flere breve og senere myrdes. Og så skal der opklares! Og flere mord følger...
På forsiden af bogen er et citat fra en anmeldelse i New York Journal of Books: "Den vil fange enhver læser. En forbløffende, afhængighedsskabende thriller. Den vil efterlade dig fuldstændig paf og sulten efter mere..." Jeg gad vide, om anmelderen og jeg har læst den samme bog. Den bliver faktisk aldrig rigtig spændende, og gu' er den da udspekuleret, men for mig at se, er der dømt banal og firkantet amerikansk TV-krimi af den mere 'sepiatonede' slags.
*1/2

(Originaltitel: Think of a Number, 2010)

4 kommentarer:

  1. Troede aldrig jeg skulle finde en med samme mening som jeg!

    Syntes faktisk at slutningen var god, den fik den op på 3 ud af 6 stjerner.

    Mange af de ting de først regnede ud sent havde man allerede regnet ud. Og han fortæller det samme igen og igen og kører rundt i de mest simple ting.

    Verdon har helt sikkert set for meget fjernsyn. Saw og American Psyco sprang i hovedet på mig. Hypnotisøren kan jeg også relatere til. Som i øvrigt også var blevet absolut SKAM-rost!

    Lidt for meget nybegynder, håber at han klarer sig bedre i nr. 2, som sikkert vil blive lånt på biblioteket i stedet for en plads på min hylde.

    SvarSlet
  2. Jamen, vi er meget enige om "Tænk på et tal"s manglende kvaliteter - måske lige med undtagelse af stjernerne..
    Det der bare undrer mig er, at møget er blevet hypet op til noget genialt. Der blev godt nok brugt mange reklamekroner på at få solgt bogen.

    SvarSlet
  3. Håber ikke det samme gælder Journal 64, den skal jeg snart i gang med. Men det er længe siden at jeg havde læst en så skuffende bog, som Tænk på et tal.

    Men grunden til at den er blevet hypet sådan, er sikkert fordi det er krimi, det er en mand der har skrevet den (femikrimier er jo ved at være last-season!) og så har den nogle psykologiske/patiske aspekter. Voldsomme mord og en detaljeret morderprofil så er de fleste glade.

    SvarSlet
  4. Jeg tror såmænd ikke, at det nødvendigvis er afgørende om forfatteren er kvinde eller mand, som afgør, om en bog bliver hypet. Ofte er det fordi, der er en god historie i forfatterne eller fordi de i forvejen har leveret en god vare (som f.eks. Jussi Adler-Olsen).
    Men er der en god historie i forfatterne, skal deres bøger nok blive hypet:
    1. Et søskendepar fra Frederiksværk (Lotte & Søren Hammer)
    2. Et svensk forfatterægtepar, som skriver under pseudonym og som alle gættede på hvem var, indtil de trådte frem. (Lars Kepler/2xAhndoril)
    3. En tidligere politidirektør i København (Hanne Bech Hansen)
    Hvad grunden så var til at John Verdon blev så hypet, det er lidt sværere at se...
    Men det virker: Den af mine 223 boganmeldelser der har fjerdeflest hits den sidste måned er: "Tænk på et tal".

    SvarSlet