tirsdag den 2. november 2010

Didier Lefévre, Emmanuel Guibert & Frédéric Lemercier: Fotografen, 2007

Det er et ekstremt spændende projekt, som fotografen Didier Lefévre sammen tegneserieskaberne Emmanuel Guibert og Frédéric Lemercier har skabt ved at lave en blanding af tegneserie og fotomontage, som handler om Lefévres rejse i 1986 ind i Afghanistan under krigen mellem mujahedinerne og den sovjetiske besættelsesmagt. Her var han med for at dokumentere Læger uden Grænsers arbejde i krigsområderne med sit kamera. Det der gør denne bog helt anderledes er, at den en blanding af tegneserie over Lefévres manuskript, blandet med hans egne fotografier, som indgår på samme måde som tegningerne.
Men det er desværre også bogens svaghed. Fotografierne er oftest bragt i en størrelse lidt større end en negativfilm, og det er for småt til at se hvad der foregår på billederne. De små fotografier giver en understøttelse af historien og Lefévres arbejde - men bliver oftest mest til at dokumentere, at han faktisk har været der. Men når det fungerer, er det rigtig, rigtig godt!
Og det er en flot og voldsomt interessant beretning i det hele taget: Både af Lefévres rejse men ikke mindst som portræt af Læger uden Grænser og især af Afghanistan og afghanerne og deres liv og kamp. Seje folk, som Lefévre har den allerstørste beundring for.
***
(Originaltitel: Le Photographe, 2002, 2003 og 2004)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar