mandag den 1. november 2010

Andrej Kurkov: God ven af liget, 2010

34 årige Tolja lever et tomt liv i et udslukt ægteskab i en uisoleret lejekaserne fra Khrustjovtiden i et trøstesløst Kiev. Ikke noget at sige til at han ønsker at dø - men han er for bange for at begå selvmord, og hvad er så nærmere end at hyre en lejemorder, som kan gøre en ende på miséren? At det så ikke går helt så glat eller så galt, er det historien fortæller om.
Det er ikke ligefrem et charmerende postsovjetisk Kiev, som Kurkov skriver om. De bipersoner, som optræder i historien er, udover Toljas nærmest fremmede kone, henholdsvis en luder, en drukmås, en lejemorder, en bodyguard samt en myrdet lejemorders enke. Tolja selv tjener nogle penge ved at optræde som falsk vidne i en retssag. Alt kan købes, hvis man har råd - og atmosfæren emmer af fup og fiduser og kriminalitet og korruption. Kurkovs kneb er så lade Tolja fremstille det hele som om at sådan er den naturlige tilstand, og det gøres konstaterende med et skuldertræk. Sådan er det bare. Hverdag.
Ligesom i Kurkovs anden bog på dansk Døden og en pingvin er det de skæve vinklers Ukraine, som bliver beskrevet i al dens absurditet. Der er ikke sparet på satiren og kynismen, og det er en underholdende bog, som måske ikke er uforglemmelig, men i hvert fald anderledes. God lille weekendbog, hvis man trænger til at læse noget med et kynisk og bittert smil på munden...
***
(Originaltitel: Milyj drug, tovarišè pokojinika, 1996)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar