lørdag den 15. september 2012

Kerstin Ekman: Grand final i gøglerbranchen, 2012

Den snart firsårige Kerstin Lillemor Ekman, som er forfatterens fulde navn, har begået en genistreg og denne gang spaltet sit eget liv som forfatter ud på to kvinder. Det er der kommet en satirisk, interessant og pragtfuld roman ud af.
Den aldrende og meget anerkendte forfatter Lillemor(!) Troj får en dag et forelagt et manuskript af sin forlægger, som hun selv skulle have skrevet. Det er en selvbiografi, men Lillemor har (som sædvanlig) ikke selv skrevet den. Det har nemlig Babba, den kvinde som igennem Lillemors over halvtredsårige karriere som forfatter har skrevet hendes bøger. Og selvbiografien er meget åbenhjertig om deres roller: Babba skriver bøgerne, og Lillemor er den der er kendt for forfatterskabet, repræsenterer det som forfatteren på bogmesser, prisoverrækkelser og i Det svenske Akademi, som bl.a. uddeler Nobelprisen. Så Babbas bog er en bombe under deres over halvtredsårige samarbejde og ikke mindst under Lillemor liv...
Jamen, som sagt er det en fantastisk bog, Kerstin Ekman har skrevet, som jeg ligeså godt med det samme kan afsløre ikke kan få mindre end de fem stjerner, som topkarakteren er på Bogbrokken. Ud over at hun leger med flere forskellige virkeligheder - endda med selvbiografiske træk - byder romanen på solid satiriske udfald over venstrefløjen i 70'erne, over Det svenske Akademi og over litteratur og forlagmiljøet, som er så velskrevet, at det er en fryd! Samtidig - og vigtigst - er bogen et opgør med de roller en (især kvindelig) forfatter skal kunne for at begå sig i bogverdenen. Alt sammen skrevet så man næsten bliver i tvivl om det faktisk er Ekman selv der har skrevet sine bøger... Jeg har aldrig læst noget lignende, selv om problematikken nok er taget op før.
Pragtfuld bog - og skøn forfatter, som jeg fik glæden af at høre på Louisiana Litterature for nogle uger siden - også en karismatisk kvinde dér. Et must-read, hvis du vil læse en af årets helt store udgivelser!
*****
(Gyldendal, 411 sider. Oversat af Anne Marie Bjerg fra svensk: Grand final i skojarbranchen, 2011)
Se mere på Litteratursiden 
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra PolitikenKristeligt Dagblad, BerlingskeInformation og Jyllands-posten
Læs interview med Kerstin Ekman Information fra 30. august 2012

Ingen kommentarer:

Send en kommentar