onsdag den 19. september 2012

Naja Marie Aidt: Sten saks papir, 2012

Naja Marie Aidt debuterede i 1991 med digtsamlingen Så længe jeg er ung. Siden er det blevet til otte digtsamlinger, fem novellesamlinger plus det løse, men først i 2012 udgav hun sin første roman, nemlig denne Sten saks papir.
I en eller anden større by i den vestlige verden bor Thomas O'Mally Lindström. Han er ude over sin første ungdom, men har Ubevidste identitet som drengerøv er stadig forholdsvis intakt - på den noget umodne måde. Han bor sammen den smukke Patricia og driver en papirforretning sammen med sin gamle ven Maloney. Men verden og virkeligheden er ved at trække sig sammen om Thomas: Er de penge, som han ved tilfælde finder i en brødrister i boet efter sin afdøde kriminelle far, årsag til forfølgelse? Er Patricia utro eller er det jaloux paranoia fra Tomas side? Hvem er Luke eller Luc? Og hvad er det der i det hele taget er ved at ske med Thomas og hans liv?
Man kan tydeligt mærke en linie fra Aidts noveller i bl.a vinderen af Nordisk Råds Litteraturpris Bavian, 2006 i Sten saks papir. Der er hele tiden en farlig undertone af, at der kommer til at kommer til at ske noget frygteligt - og det holder da også stik... Farligheden er som altid til stede hos hende, men det klæder hende bedre i novelleform end i hvert fald denne roman. Dermed ikke sagt, at bogen ikke er værd at læse, men skal man overbevise sig om Naja Marie Aidts allerstørste talenter som historieskriver, så er det novellerne, man skal gå til.
Men sproget. Her er der som sædvanlig guf at at hente ud over det normale hos NMA. Hun rammer præcist i karakteristikker i få sætninger, som andre forfattere skulle bruge hele afsnit til få meningen frem i. At hun så har haft sideplads til at lave en laaang konkurrrence i digtgenkendelse har været en af romanformens farer for Aidt...
Blandet oplevelse. Rigtig meget godt - men nok en skuffelse i forhold til, hvad jeg havde forventet fra Naja Marie Aidt.
 ***   
(Gyldendal, 382 sider)
Se mereLitteratursiden 
Lån bogenbibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken og Berlingske
Læs interviews med Naja Marie Aidt om Sten saks papir fra Politiken og Information

Ingen kommentarer:

Send en kommentar