tirsdag den 23. oktober 2012

Anne-Cathrine Riebnitzsky: Den stjålne vej, 2012

Anne-Cathrine Riebnitzskys roman Den stjålne vej er udvalgt til at deltage i kampen om DR Romanprisen 2013. Bogen har fået meget omtale, nok ikke mindst fordi forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky har fungeret som som udenrigsministeriel rådgiver i spørgsmål om Afghanistan i kraft af sit arbejde med at danne netværk for afghanske kvinder.
Den stjålne vej har tre selvstændige spor, der udspiller sig i og udenfor byen Gereshk i Helmand, Afghanistan. Den tolvårige gadedreng Javeed trækkes til side ved en politikontolpost og voldtages af en overordnet politimand. Det andet spor er om Malika, der på trods af sin mand Rahims ønsker handler selvstændigt i det afghanske samfund. Og den tredie hovedperson er ingeniøren Khan, der bortføres af Taleban, da han leder projekteringen af "ugudelig" asfaltvej mellem Gereshk og Kandahar.
Den stjålne vej skal nok først og fremmest ses som et indlæg i debatten om Afghanistans fremtid på flere planer. Voldtægter drenge som Javeed foretaget af politimænd er et meget udbredt fænomen i Afghanistan, som der ikke er ikke er fokus på i den øvrige Afghanistan-snak. Ellers er der emner som flerkoneri, kvinders generelle indflydelse i det kommende Afghanistan, Taleban, korruption, afhængigheden af opium på flere måder, islams holdning til fremskridt og flere andre ting. Riebnitzsky behandler tingene godt og ligefremt i bogen, men jeg ved næsten ikke, om jeg skal skrive, at hun giver et godt vue over hele spektret af problemer
eller om de enkelte ting drukner i hinanden. Det må blive et både-og.
Men bogen er absolut læseværdig og kan bruges som en god indgang til det civile Afghanistan netop nu.
***
(Politikens Forlag, 307 sider)
Læs mere på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken og Kristeligt Dagblad

2 kommentarer:

  1. Det lyder som en interessant men også lidt væmmelig bog. Det er altid tankevækkende at få et andet indblik i et lands vanskeligheder end det som man får fra nyhederne.

    SvarSlet
  2. Bøger om Afghanistan ER næsten pr. definition væmmelige. Desværre.
    Men der er lyspunkter, der stikker frem i bogen, især Malika og Khan, som bærere af et anderledes Afghnaistan, som i den grad er værd at støtte.
    Om det så skal ske militært eller på andre måder....?

    SvarSlet