fredag den 16. november 2012

Andrej Kurkov: Gartneren fra Otjakov, 2012

Der er et eller andet med den ukrainske forfatter Andrej Kurkov, som jeg ikke rigtig kan stå for. Det gælder ikke mindst hans Døden og en pingvin, som jeg læste for nogle år siden og senere God ven af liget, 2010, som jeg dog var noget mindre begejstret for.
I Kurkovs nyeste bog på dansk Gartneren fra Otjakov drejer historien sig om den gamle gartner Stepan fra Sortehavsbyen Otjakov, som flytter ind hos den trediveårige Igor og hans mor i en forstad til Kiev. Han har resterne af en nu ulæselig tatovering på skulderen, og en computerekspertven til Igor får afkodet den til: "Otjakov, 1957. Jefim Tschagins hus". Stepan og Igor tager til Otjakov ved Sortehavskysten og finder Stepans fars skat. Men det viser sig også, at Igor senere kan gå ud af sin egen dør, efter visse ritualer, og vende tilbage til til Otjakov - anno 1957, og så sker der ting og sager...
Det er en ret charmerende bog Andrej Kurkov har skrevet med sin sædvanlig absurde humor tilsat et twist magisk realisme, der her endda inkluderer tidsrejser. Der er ikke satiren som i Kurkov andre to bøger, når man lige ser bort fra den sovjetnostalgiske vinkel ved at søge tilflugt i Krustjov-æraen, som slutningen byder på.
Fin, underholdende og velskrevet bog, som dog ikke rokker en tøddel ved, at Døden og en pingvin stadig er den roman, som jeg frem for alt vil anbefale af Andrej Kurkov.
***    
(Hovedland, 351 sider. Udgivet 1. september 2012. Oversat af Jan Hansen fra russisk: Sadovnik iz Otjakova, 2010)
Læs mere Litteratursiden
Lån bogen bibliotek.dk
Læs anmeldelse fra Politiken

Ingen kommentarer:

Send en kommentar