lørdag den 24. november 2012

Tim Hamilton: Ray Bradburys Fahrenheit 451, 2012

På et tidspunkt i denne tegneserieudgave af Ray Bradburys Fahrenheit 451, belæres hovedpersonen Guy Montag af sin overordnede i "brandvæsenet" om litteraturens fordærv og skadelighed illustreret med eksempler på litteraturens forfladigelse, f.eks en Illustreret Klassiker baseret på R. L. Stevensons Skatteøen, som tegneren bag denne bog såmænd også har omsat til en grafisk roman. En lille selvironisk hilsen.
Ray Bradbury skrev i 1953 romanen Fahrenheit 451 om en fremtid, hvor brandmænd ikke længere slukker brande men antænder dem, hvis der kommer melding om, at borgere i USA er besiddelse af litteratur. Litteratur forvrænger virkeligheden og sætter ideer og griller i hovedet af folk. En af disse brandmænd er Guy Montag, der ved mødet med den unge pige Clarisse selv begynder at få griller og tiltrækkes mere og mere af den diabolske litteratur, som han sætter i brand. Og det ender selvfølgelig galt - eller godt - i det diktatoriske samfund, han lever i.
Det er en rigtig god "illustreret klassiker", som Tim Hamilton har lavet over romanen. Selvfølgelig er historien blevet forenklet, men pointerne står knivskarpe. Det er tydeligt, at Hamilton også har ladet sig inspirere af den filmatisering, som François Truffaut lavede i 1966 med den østrigske skuepiller Oskar Werner i hovedrollen. Jeg kunne i hvert fald på mange af billederne af Guy Montag se Werners ansigtsudtryk i ham.
Fin grafisk roman som viser, at man godt kan forenkle uden at forfladige (mere end højst nødvendigt). Men det er stadig originalromanen, men skal gå til, hvis man vil have den ægte vare.
***1/2  
(Fahrenheit, 148 sider. Udgivet 24. august 2012. Oversat af Dorte Frei Christensen fra amerikansk: Ray Bradbury's Fahrenheit 451, 2012)
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelse fra Berlingske

Ingen kommentarer:

Send en kommentar