mandag den 1. april 2013

Ny skønlitteratur - april 2013

Jeg starter denne gang med en nordisk vinkel på aprils nye skønlitterære høst. Sofi Oksanen (Renselse, Stalins køer og Baby Jane) udgiver d. 25.4 sin biografiske roman Da duerne forsvandt om den estiske svindler og kamæleon Edgar Meos, som under 2. Verdenskrig arbejdede for intet mindre end fem forskellige efterretningstjenester, herunder nazisterne og KGB. I følge forlaget Rosinante "en åndeløst spændende roman om et smerteligt kapitel af Europas nye historie og en stor og tragisk skæbnefortælling." Jeg håber - og tror...
Svenske Mikael Niemi (Populærmusik fra Vittula) gemmer tilsyneladende humoren væk i Faldvand (16.4). Det er nemlig en katastroferoman, der udspiller sig i løbet af én eneste, skæbnesvanger dag i Norrbottens skovområde. Et intensivt regnvejr har plaget det nordligste Norrland hele efteråret. Heroppe, tæt på den norske grænse, befinder der sig enorme reservoirer. Og nede ved kysten ligger byerne. En dag sker det, der ikke må ske. En dæmning brister. Kolossale kræfter slippes løs, og en flodbølge skyller alt væk på sin vej. Et stykke vej fra Vittula...
Ligeledes svenske John Ajvide Lindqvist har tidligere gjort sig bemærket med et par fremragende gysere, ikke mindst Håndtering af udøde. Denne gang kommer Lille stjerne (6.4), som skulle være en rå, morsom og dybt foruroligende samtidsroman om at stå alene i verden, om de voksnes svigt - og om det anlæg for ondskab, der findes i os alle.
Hjemme i Andedammen kommer Morten Brask d. 18. april med sin opfølger til den glimrende William Sidis' perfekte liv. Den hedder En pige og en dreng, og er "en roman om et menneskes illusioner, om kærlighedens begyndelse og ophør, om forandringer og tab, om den største lykke, om tiden og sorgen - og om en dag at tage den store beslutning om at forsvinde fra verden."
Men også Erling Jepsen kommer med endnu en historie fra sit Sønderjylland, (15.4) Den sønderjyske farm. Den præsenteres på denne måde af Politikens Forlag: "Karen Blixen havde en farm i Afrika, ved foden af Ngong Hills. Der dyrkede hun kaffe. Allan Jensen havde en farm i Sønderjylland, ved foden af Gramby Bakke. Der avlede han kaniner. Vi er i 1960'erne, i en familie, der har sine problemer og konflikter. Forfatteren Erling Jepsen har skrevet en både munter og bizar, gribende og grotesk historie fra den danske provins." Jeg håber det bedste. Jepsens formkurve har ikke været helt oppe de senere år.
En bog, jeg rigtig glæder mig til at sætte tænderne i, er Hvor blev du af, Bernadette? af den af mig ukendte amerikaner Maria Semple. Jeg fik et tilbud om et anmeldereksemplar af Gads Forlag, som jeg hurtigt hoppede på, ikke mindst pga Jonathan Franzens ord om bogen: "Jeg overgav mig fuldstændig til denne fantastiske roman". Efter et karrieremæssigt crash er superarkitekten Bernadette gået i "eksil" i Seattle. Her har hun  mildest talt svært ved at falde til: Curling-mødrene fra skolen går hende på nerverne, ligesom de fornuftige grå pageklip, den koffeinfri økokaffe og de gak-gak selvhjælpsgrupper. Det politisk korrekte tyranni er ved at drive hende til vanvid. Bogen kommer d. 19. april - og bliver da anmeldt her på Brokken.
Ian McEwan, som jo heller ikke i 2012 fik Nobelprisen, udgiver d. 16. Den søde tand om Serena Frome, den smukke datter af en anglikansk biskop, der bliver rekrutteret til efterretningsvæsenet i Cambridge i begyndelsen af 70'erne. Serena sendes ud på en "hemmelig mission", der fører hende ind i litterære miljøer, hvor hun møder den lovende unge forfatter Tom Haley. Først elsker hun hans noveller, senere bliver hun forelsket i forfatteren. Kan hun bevare fiktionen om sit hemmelige liv?
Afghaneren Atiq Rahimi (Den tålmodige sten) har omsat Forbrydelse og Straf af Dostojevskij til Kabul i 1980'erne. Det skulle give en meget anderledes historie, hvor det ikke er mordet på pantelånersken, der giver problemer men det, at bogens Raskolnikov, kaldet Rassoul, ikke tilhører nogen gruppe (klan, familie, etnicitet, religion), hvilket er alfaomega i Afghanistan. Bogen hedder Den satans Dostojevskij og udkommer d. 26. april.
Og skal vi så også lige have med, at canadiske Alice Munro d. 4. udgiver ny novellesamling For meget lykke. 10 noveller om mænd og kvinder - som sædvanlig uden tvivl store historier i kort form skrevet med sikker hånd
Så er der lige nogle krimier tilbage, men også her er der guf: Englænderen Craig Russell fortsætter den 2. april med femte bind på dansk i serien om chefen for Hamburgs drabsafdeling Jan Fabel. Denne gang hedder historien Valkyriesang, og handler om nogle copycatmord, der nok ikke er begået af en copycat alligevel men derimod af en eller flere kvindelige ninjaagtige dræbere med rod og uddannelse tilbage i Stasitidens DDR. Her behøver jeg ikke at tage forlaget Hovedlands omtale, da jeg selv er i gang med den drønspændende og velskrevne krimi. Jeg anmelder nok ikke på dagen men kort tid efter.
Også min krimifavorit det sidste års tid, sydafrikanske Deon Meyer, udgiver d. 12. Syv dage, igen med Benny Griessel fra Cape Town i hovedrollen. En snigskytte er begyndt at skyde tilfældige politifolk for at få genåbnet en uopklaret sag om mordet på en ung, kvindelig advokat. Samtidig beskylder han politiet for at dække over den skyldige. Griessel kæmper for at holde sin nye veninde, sangerinden Alexa Barnard, ædru, indtil hun kan gøre comeback på scenen. Og pludselig udnævner snigskytten Griessel til sit næste offer... Jeg glæder mig. For hvis Syv dage er ligeså god som Meyers Jægerens hjerte, Jægeren bytte og Tretten timer, så vil den nærme den sig et mesterværk!

Som sædvanlig kan dette indlæg måske få suppleringer hen ad vejen. 
Se nyere/tidligere indlæg om kommende bøger

3 kommentarer:

  1. Sikke meget at glæde sig til - kh Nina

    SvarSlet
  2. Bare kom med bestillingerne, Nina. Jeg kan dit CPR-nummer! ;-)

    SvarSlet
  3. Da duerne forsvandt er straks kommet på to-read listen - den lyder godt nok interessant! tak for fiffet!

    SvarSlet