onsdag den 3. april 2013

Ola Nilsson: Hundene, 2013

Hundene er første del af en trilogi om en navnløs lilleby i det svenske Norrland, der springes over af udviklingen og søger sin ro i sin livseleksir, alkohol. De to næste bøger Englene og Kärleken gömmer minnet, der endnu ikke har fået dansk titel, skulle udkomme i løbet af det næste år.
Det er sommer, og teenagebrødrene Filip og Kalle og deres venner Ida, Sanne og Nicklas på 14-15 år driver rundt mellem uopvarmede sommerhuse, dansepladsen og det hemmelige tilholdssted under broen, mens de dulmer deres udlængsel med at drikke, ryge og have den første fumlende sex. Forældrene er ikke rigtig til stede i deres liv. Ida og Sannes far er psykotisk og Filip og Kalle er efternølere med forældre meget oppe i årene - og med en far der i øjeblikket er indlagt efter en hjerneblødning.
Det er en meget fin lille bog om unge i afkrogen - og det både geografisk, samfundsmæssigt og i aldersrummet mellem barn og voksen. Portrætterne af især Filip, Kalle og Ida er præcist ramt i Nilssons minimalistiske og ordknappe stil, som virkeligt er et kendetegn ved bogen.
Det ser ud til at resten af trilogien fortsætter med nogle andre personer i en mere eller mindre tidløs bog om den samme uvnavngivne by i et sted i Nordsverige, men ellers ville jeg meget gerne have set mere til Filip, Kalle, Ida, Sanne og Nicklas i en bog om, hvordan det siden gik...
Men jeg springer også meget gerne til, så længe forfatternavnet Ola Nilsson står på titelbladet i en kommende bog.
***1/2 
(Tiderne Skifter, 145 sider. Udgivet 16. februar 2013. Oversat af Vibeke Eskesen fra svensk: Hundarna, 2010)
Se mere på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra PolitikenInformation og Berlingske

Ingen kommentarer:

Send en kommentar