mandag den 20. maj 2013

David Nicholls: Den evige toer, 2013

Skuespilleren Steve McQueens (nej, ikke den Steve McQueen) karierremæssige højdepunkt var, da han spillede egernet Sammy i en undervisningsfilm for børnehaveklassebørn. Han har tidligere flere gange med glans spillet trafikdræbt og andre døde mænd. Men "rigtige"roller har han aldrig rigtig fået lov til. Steve er i øjeblikket dubleant for den helt store stjerne Josh Harper i det skuespil om Lord Byron, hvori han selv spiller et spøgelse, der én gang i løbet af aftenen skal åbne og lukke en dør. Og Josh Harper er desværre aldrig syg.
Steve møder Josh' kone Nora og forelsker sig selvfølgelig pladask i hende, og det samtidig med at Josh har noget kørende med skuespilleren Abigail, og det fører til, at...
Så skal der ikke røbes mere, andet end at det er ret underholdende at læse om Steve McQueens lidelser som den evige toer efter stjernedrysset Josh Harper. Bogen er bygget op som den glimrende filmkomedie, som jeg undrer mig over endnu ikke er kommet. Gode replikker og en oplagt historie, der følger sit spor med få, men fint castede personer.
Der er dømt nogle gode timer i hængekøjen, men du skal ikke forvente at blive ret meget klogere på livet, døden og de store filosoffer ved at læse Den evige toer. Men det kan du sagtens leve uden, mens det står på. Biblioteker og boghandlere kan godt sætte et klistermærke på bogen påtrykt: Sommerferieegnet!
***1/2 
(Gyldendal, 383 sider. Udgivet 18. marts 2013. Oversat af Brian Dan Christensen fra engelsk: The Understudy, 2007)
Se bogens bagside
Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelse fra Politiken

Ingen kommentarer:

Send en kommentar