onsdag den 29. maj 2013

Erling Jepsen: Den sønderjyske farm, 2013

"Jeg havde en Farm i Afrika ved Foden af Bjerget Ngong." 
(Første linie af Karen Blixens Den afrikanske Farm, 1937)
 De to romaner, der har skabt Erling Jepsen et navn i dansk litteratur er ikke mindst de to galgenhumoristiske sønderjyllandsberetninger om Allan og hans familie Kunsten at græde i kor, 2002 og Med venlig deltagelse, 2006. Men også den grumme Frygtelig lykkelig, 2004, der senere blev en syvdobbelt Robertvinder på film, viste Jepsen i fuldt potentiale.
I tredie bind i serien om Allan er vi tilbage i Gram i slutningen af 1960'erne, et års tid efter faderens overgreb på storesøsteren Sanne i Med venlig deltagelse. Allan er tretten og har fået overtalt sin far til, at han må forsøge sig med kaninavl.Og det er ret utroligt, hvor meget underholdning Jepsen kan få ud af seks kvadratmeter kaninbur! Men meget af Allans og familiens sociale liv udspiller sig også på kaninfarmen. For efter Sanne blev fjernet, har omgivelserne ikke ligefrem stået i kø for at komme tæt på familien...
Og det er stadig den dysfunktionelle familieberetning, der står i centrum af Den sønderjyske farm. Faderens psykiske nerver og religiøse kvabbabelser og moderens lejlighedsvise og tilfældige utroskab er centrale for den nu seksoghalvtrsårige forfatter og dramatiker Allan, der fortæller historien. Forøvrigt er Erling Jepsen en seksoghalvtresårig forfatter og dramatiker - og så kan man jo tænke sit...
Efter at være blevet grumme skuffet over Jepsen Biroller, 2009 og ikke mindst Hovedløs sommer, 2011, er det skønt at være tilbage på jepsensk hjemmebane i Sønderjylland. Den sønderjyske farm er helt på omgangshøjde med de to første bind i serien, men er nok præget af en noget lettere stemning end forgængeren. Det skyldes både hele historien, men også de strejf af blixensk prosa, der indimellem kommer. Det ville da også have været synd for Allan, hvis ikke lyssynet skulle være med ham - selv om der da er meget, der skal gemmes bag enterprise og kaniner. Meget, meget fint come back til romanforfatteren Erling Jepsen. 
"Jeg havde en farm i Sønderjylland ved foden af Gramby Bakke." 
(Første linie af Erling Jepsens Den sønderjyske farm, 2013)
**** 
(Gyldendal, 271 sider. Udgivet 15. april 2013)

Se bogens bagside
Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra PolitikenInformation og Arbejderen

5 kommentarer:

  1. Hej Michael,
    Tak for en meget inspirerende anmeldelse. Jeg har selv bogen stående på hylden, egentlig ved et tilfælde, og har aldrig tidligere læst Jepsen. Mener du, at man kan læse den Sønderjyske Farm, uden først at have læst de to andre tidligere historier fra Gram?
    Kh Gitte :)

    SvarSlet
  2. Hej Gitte

    Du KAN godt læse "Den sønderjyske farm" først, men jeg vi anbefale, at du læser de to andre først.
    Jeg savnede i i hvert fald at have historien om overgrebet på storesøsteren mere tæt på for at forstå situationen i "Den sønderjyske farm".
    Og der er absolut også noget at at både glæde sig til og frygte for i de to første bøger.
    Det er meget grumt, meget morsomt - og vældig godt skrevet!

    SvarSlet
  3. serien er straks skrevet på min efterhånden meget omfattende to-read liste! Meget inspirerende!

    SvarSlet
  4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  5. Overgrebene er i 'Kunsten at græde i kor', ikke sandt!?
    Ellers fornem anmeldelse!

    Meget af dynamikken i relationerne og dialogerne i den lille familie vil gå tabt, hvis ikke man har særligt 'Kunsten at græde i kor' in mente.

    SvarSlet