søndag den 8. september 2013

Jenny Erpenbeck: Hjemsøgelse, 2012

Den tyske forfatter Jenny Erpenbeck (f. 1967) boede på et tidspunkt i et hus ved en sø i det østligste Tyskland. Det inspirerede hende til at skrive romanen Hjemsøgelse, der skildrer huset og dets fiktive beboere og dermed Tysklands nyere historie op gennem 1900-tallet.
Storbonden, den jødiske klædefabrikant, arkitekten, den russiske soldat og forfatterinden er blandt de personer, der afløser hinanden som husets beboere op gennem århundredet med Weimarrepublik, Det tredie Rige, sovjetisk besættelse, DDR og genforenet Tyskland men med et fælles omdrejningspunkt, nemlig den gartner som tager sig af haven gennem alle årene.
I mine øjne lagde hele bogens synopsis op til, at jeg måske ville komme til at læse en overset perle. Det viste sig dog ikke at være tilfældet. Ideen med at skildre det tyvende århundredes Tyskland gennem et hus og dets beboere er god, men jeg kom hverken til at kende personerne eller stedet ordentligt. Her har Jenny Erpenbeck nok været for ambitiøs med synopsen i forhold til, hvad hun og forlaget har sat af af sider til at udføre opgaven.
Jenny Erpenbeck skriver ofte smukt skrevet i enkeltpassager, men det redder ikke bogen fra kun at være en halvslatten udførelse af en god intention.
**   
(Turbine, 183 sider. Udgivet 14. december 2012. Oversat af Maj Westerfeld fra tysk: Heimsuchung, 2008)
Lån bogen på bibliotek.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar